Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011

Εννέα καλοκαιρινές συμβουλές που θα μας κρατήσουν σε φόρμα και... μετά το καλοκαίρι!


Οι διακοπές πέρασαν, το κολύμπι στη θάλασσα σιγά-σιγά ελαττώνεται και ο καιρός που θα χωθούμε και πάλι στον καναπέ μασουλώντας πατατάκια και βλέποντας dvd δεν αργεί. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τη σιλουέτα του καλοκαιριού;

Κάθε καλοκαίρι τρώμε περισσότερο ψάρι, λαχταράμε καρπούζι, πεπόνι και όλα τα φρούτα εποχής, κατεβάζουμε τη μία σαλάτα μετά την άλλη, γιατί αποτελεί ελαφρύ γεύμα τις ζεστές ημέρες και μέσα σ’ όλα αυτά, ρίχνουμε και το κολύμπι μας ή τον περίπατό μας για να εξερευνήσουμε το νησί που έχουμε επισκεφθεί. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο δείκτης της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα αριστερά, παρ’ όλο που εμείς αισθανόμαστε ότι τρώμε συνεχώς και ότι η καλοπέραση θα μας αφήσει δώρο μερικά κιλά έξτρα.
Δεν θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να διατηρούμαστε σε αυτή την κατάσταση όλη τη χρονιά κι όχι μόνο στις διακοπές μας; Κι όμως, είναι δυνατό, αν εφαρμόσουμε 9 απλές συμβουλές που μέχρι τώρα ακολουθούσαμε μόνο τα καλοκαίρια.
Εκμεταλλευτείτε τον –ακόμη- καλό καιρό
Το ότι μπήκε ο Σεπτέμβριος δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν άμεσα και τα πρωτοβρόχια. Το φθινόπωρο είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να γυμνάζεστε έξω στη φύση με δροσερές θερμοκρασίες και φρέσκο, αναζωογονητικό αέρα. Επιλέξτε ανάμεσα σε περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή πεζοπορία και αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει τη φθινοπωρινή φύση, πριν το κρύο σιγά-σιγά σας κλείσει στους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου ή –ακόμη χειρότερα- του σπιτιού σας.
Κάντε εποχικές διατροφικές επιλογές
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τους πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κάθε εποχή δεν έχει τη χάρη της και στο διατροφικό κομμάτι. Οι σαλάτες ακόμη τρώγονται με τον ίδιο ζήλο του καλοκαιριού, η ντομάτα βρίσκεται στα καλύτερά της, ενώ μέσα στα φθινοπωρινά φρούτα θα βρούμε και το σταφύλι, καθώς μπορούμε να συνεχίζουμε και με τις καλοκαιρινές μας επιλογές.
Βάλτε το ξυπνητήρι νωρίς για πρωινό τρέξιμο
Το καλοκαίρι όλοι συνηθίζουμε να μεταφέρουμε τη γυμναστική μας νωρίς το πρωί για να αποφύγουμε τη ζέστη – ή αργά το βράδυ για τον ίδιο λόγο. Αν συνεχίσετε την ίδια τακτική και το φθινόπωρο, όχι μόνο θα συνεχίσετε να καίτε θερμίδες, αλλά θα ανανεώνεστε και πριν τη δουλειά, κάτι που πιθανόν να χρειάζεστε τους φθινοπωρινούς, μελαγχολικούς μήνες. Αρκετοί που το εφαρμόζουν, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρωινή γυμναστική τους βοηθά να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις μέσα στην ημέρα.
Φάτε ένα υγιεινό πρωινό
Στις διακοπές το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ξυπνάτε είναι τι πρωινό θα φάτε, όταν, όμως, το φθινόπωρο και η ρουτίνα μπαίνει ξανά στη ζωή σας και η δουλειά σας κάνει να τρέχετε από το πρωί, το πρωινό για πολλούς χάνει την... αίγλη του. Παρ’ όλ’ αυτά, το να διατηρήσετε και το φθινόπωρο ένα καλό πρωινό με δημητριακά, φρούτα ή χυμούς και σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα θα σας βοηθήσει όχι μόνο να ξεκινάτε την ημέρα σας καλά, αλλά να νιώθετε χορτάτοι, με ενέργεια και με μεταβολισμό που δουλεύει στο φουλ.
Κάντε πραγματικότητα μια επιθυμία σας
Θέλατε πάντα να γραφτείτε μπαλέτο, να παίξετε ποδόσφαιρο ή να ξεκινήσετε χορό; Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή να το ξεκινήσετε. Εκτός του ότι θα έχετε κάτι να σας κρατά δραστήριους τώρα που τα καλοκαιρινά μπάνια σταδιακά θα μειώνονται, τα περισσότερα μαθήματα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο κι έτσι ό,τι κι αν ξεκινήσετε, θα το πιάσετε από την αρχή. Βρείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει και ξεκινήστε το άμεσα- αν σας αρέσει πραγματικά, δεν θα καταλαβαίνετε καν ότι γυμνάζεστε. Όπως και με το κολύμπι.
Ψωνίστε από τη λαϊκή
Γιατί εφόσον έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά, να την προσπεράσετε; Κάντε μια βόλτα στη λαϊκή της γειτονιάς σας, κατά προτίμηση όσο πιο νωρίς μπορείτε, και επιλέξτε ανάμεσα σε φρέσκα προϊόντα που η διατροφική τους αξία θα βρίσκεται στα ύψη – η τιμή τους, όμως, θα είναι χαμηλή και οικονομική.
Φάτε το μεσημεριανό σας έξω
Κάντε ένα 20λεπτο διάλειμμα στη δουλειά και βγείτε έξω στο πάρκο ή στο προαύλιο για να απολαύστε το μεσημεριανό σας γεύμα στον ήλιο. Θα σας δώσει μια καλοκαιρινή αίσθηση ελευθερίας, ενώ ταυτόχρονα ο ήλιος θα οδηγήσει στην παραγωγή της βιταμίνης D από το σώμα σας. Μην αμελείτε, βέβαια, το αντηλιακό στα μέρη του σώματός σας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και ειδικά στο πρόσωπό σας, καθώς η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη όλο το χρόνο.
Δείτε τηλεόραση με... δραστήριο τρόπο
Όλα τα αγαπημένα σας σόου κάνουν πρεμιέρα κι από κει που το καλοκαίρι η τηλεόραση είχε ανοίξει περίπου 5 φορές, τώρα ανοίγει σε καθημερινή βάση. Αν, όμως, πρόκειται να περάσετε χρόνο μπροστά της, κάντε ταυτόχρονα διάδρομο ή ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη ή λάστιχα αντίστασης και στα διαφημιστικά κάντε κοιλιακούς και πους-απς. Αν εφαρμόσετε αυτή την τακτική καθημερινά για μισή ώρα, σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να καυχιέστε ότι τη νέα βελτιωμένη σιλουέτα σας την οφείλετε στην... τηλεόραση.
Συνεχίστε να πίνετε πολύ νερό
Το καλοκαίρι ίσως νιώθετε πιο συχνά το αίσθημα της δίψας και λόγω ζέστης πίνετε περισσότερο νερό απ’ αυτό που συνηθίζετε. Αυτό, εκτός του ότι σας ενυδατώνει, σας βοηθάει να μην αισθάνεστε εύκολα πεινασμένοι ανάμεσα στα γεύματα, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες ημερησίως συνολικά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια και το φθινόπωρο, αλλά και όλη τη χρονιά, έτσι ώστε να κάνετε καλό στην υγεία σας, αλλά και τη σιλουέτα σας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...