Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

Έδεσσα: Πεζοπορία και spa...

 
Τα άφθονα πηγαία νερά, η πλούσια βλάστηση και τα επιβλητικά
βουνά κάνουν το νομό Πέλλας έναν από τους ιδανικότερους
προορισμούς για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από ένα απλό ταξίδι.
Από τα πιο ξεχωριστά μέρη του, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και πιο πολλούς θαυμαστές, είναι τα Λουτρά Πόζαρ στο Δήμο Αριδαίας, με τις ιαματικές πηγές τους να ξεπετάγονται από την άκρη του βράχου, δίπλα σ' έναν καταρράκτη. Από εδώ ξεκινά και η πεζοπορία στο κατάφυτο φαράγγι Ράμνο Μπορ, που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και φτάνει στον μαγευτικό καταρράκτη της Κουνουπίτσας.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ
(Απόσταση: 4,5 χλμ. να πάμε + 4,5 χλμ. να επιστρέψουμε. Διάρκεια πεζοπορίας με επιστροφή: 5 ώρες)
Πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορία, γεμάτη εναλλαγές του τοπίου, με «πρωταγωνίστρια» τη φύση και ένα πολύβουο ποτάμι, τον Θερμοπόταμο, που κυλάει δίπλα μας τα ατίθασα, κρυστάλλινα νερά του, σχηματίζοντας μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες. Για να φτάσουμε χωρίς απρόοπτα στον προορισμό μας, είχαμε μαζί μας τον έμπειρο οδηγό βουνού Γιάννη Χατζηαντωνίου.
Η πεζοπορία ξεκινά από τα Λουτρά Πόζαρ με τις φυσικές ιαματικές πηγές. Αρχικά ακολουθούμε το πλακόστρωτο μονοπάτι μετά τις εγκαταστάσεις της πισίνας. Κινούμαστε δίπλα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στο ρέμα του Αγίου Νικολάου. Η ορειβατική διαδρομή μας με διακριτικό Μ2/1, μήκους 4,5 χλμ., πλάι στις όχθες του Θερμοποτάμου, οδηγεί στον καταρράκτη σε υψόμετρο 400. Με γρήγορο βάδισμα θα φτάσουμε σε δύο ώρες περίπου.
Οσο μπαίνουμε πιο βαθιά στην «καρδιά» του φαραγγιού, η βλάστηση πυκνώνει και βλέπουμε έναν μικρό αλλά εντυπωσιακό καταρράκτη να σχηματίζεται. Τοπίο μαγευτικό! Κάθε τόσο βλέπουμε σημάδια σε πέτρες ή σε κορμούς δέντρων, για να ξέρουμε ότι προχωράμε καλά. Χαζεύουμε τα δέντρα με τις πλεγμένες ρίζες στον αέρα, όταν τα νερά του ποταμού είναι σε χαμηλή στάθμη. Τα αγριολούλουδα στρώνουν πολύχρωμο χαλί. Τις όχθες του ποταμού αυτού ένωναν μέχρι πρότινος 11 ξύλινα γεφυράκια. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα, αφού η ορμή του νερού νίκησε τη δική τους αντίσταση στο δυναμικό του κατέβασμα.
Η πεζοπορική αυτή διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας σε γενικές γραμμές. Το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι στο μεγαλύτερο μέρος του. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να το διασχίσουμε, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο χαμηλά κι αν είναι η στάθμη του νερού, η δύναμη του ποταμού είναι εντυπωσιακή. Εάν η στάθμη του νερού είναι ψηλά, θα χρειαστούμε τις ειδικές γαλότσες για τα ποτάμια. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται ένας μαγευτικός καταρράκτης, ύψους 22 μέτρων.
Από εκεί συνεχίζει το ρέμα της Κουνουπίτσας, που φτάνει ώς τις βουνοκορφές του Καϊμακτσαλάν (Βόρας). Στη βάση του καταρράκτη της Κουνουπίτσας θα ξεκουραστούμε, θα ρίξουμε μια βουτιά στα καταπράσινα νερά της λιμνούλας που σχηματίζεται στα «πόδια» του και θα νιώσουμε ανανεωμένοι από την απλόχερη ομορφιά της φύσης. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από το ίδιο μονοπάτι. Μπορούμε να φύγουμε και από μια διαφορετική διαδρομή που οδηγεί στο Ανω Λουτράκι.
Οργανωθείτε σωστά: Για να οργανώσουμε σωστά την πεζοπορία μας στο φαράγγι Ράμνο Μπορ, μπορούμε' να απευθυνθούμε στον κ. Γιάννη Χατζηαντωνίου, έμπειρο οδηγό βουνού. Τ/6944-991.075, 23810-89.463. (Τιμή για δύο ατόμα και πάνω: 100 €).
Μικρά και χρήσιμα!
•   Στο φαράγγι δεν μπαίνουμε χωρίς έμπειρο οδηγό βουνού, ο οποίος να ξέρει καλά τα μονοπάτια και τις δυσκολίες της πεζοπορικής διαδρομής.
•   Αν μας πιάσει βροχή μέσα στο φαράγγι, πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε το συντομότερο από αυτό, γιατί η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει απρόβλεπτα σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορεί να κινδυνεύσουμε.
•   Ξεκινάμε την πεζοπορία το πρωί, ώστε να μη νυχτωθούμε στο φαράγγι.
•   Παίρνουμε μαζί μας παγούρι με νερό, παστέλια και αμύγδαλα φρέσκα, για να πάρουμε ενέργεια χωρίς να βαρύνουμε.
•   Τρώμε φαγητό μόνον αφότου επιστρέψουμε στη βάση μας.
•   Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επολογή των παπουτσιών. Πρέπει να είναι κατάλληλα για πεζοπορία, ώστε να κρατούν τον αστράγαλο σταθερό και να μη γλιστράμε.
•   Πληροφορίες για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Πέλλας θα πάρουμε από το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών στο Πάρκο Καταρρακτών:Τ/23810-20.300 και στη Δημοτική Επιχείρηση «Καταρράκτες Εδεσσας», Τ/23810-23.101, 27.666.
•   Εξορμήσεις στη φύση διοργανώνονται και από τον ΦΟΕ στην Εδεσσα, Τ/23810-22.429.
SPA ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
Πριν ή καλύτερα μετά την πεζοπορία μας στο φαράγγι Ράμνο Μπορ, μπορούμε να ζήσουμε μια αλλιώτικη εμπειρία! Για να χαλαρώσουμε, να ανανεωθούμε και να απολαύσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης, θα αφεθούμε στη μαγεία των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στο Δήμο Αριδαίας, στα Λουτρά Πόζαρ. Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν αχνίζοντας από ένα βράχο, δίπλα ακριβώς από έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά, οι καλές υποδομές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Αριδαίας με σύγχρονες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας προσελκύουν εδώ επισκέπτες όλων των ηλικιών, για να ανανεωθούν ή να ανακουφιστούν από προβλήματα αρθροπάθειας ή ρευματοπάθειας κυρίως, αλλά και άλλες παθήσεις, όπως νευρολογικά προβλήματα, γυναικολογικά, παθήσεις στο κυκλοφορικό, το αναπνευστικό, το συκώτι, στα νεφρά, στη χολή και στο πεπτικό σύστημα. Στο χώρο υπάρχει μια μεγάλη πισίνα εξωτερική με ιαματικό νερό και δίπλα της ένας χώρος για καφεδάκι ή ποτό, με μεγάλες τζαμαρίες και ωραία θέα. Υπάρχουν ακόμη σύγχρονες εγκαταστάσεις με μπανιέρες με ιαματικό νερό, αλλά και πισίνες εσωτερικές για 2 - 3 ή και 10 άτομα. Ωστόσο, εκείνο που σε φέρνει πιο κοντά στη φύση είναι να μπεις για 20΄ στη φυσική κοιλότητα που σχηματίζεται στο βράχο κάτω από την ιαματική πηγή που αχνίζει, δίπλα στα παγωμένα νερά του καταρράκτη. Είναι εμπειρία μοναδική!
Μικρά και χρήσιμα!
•   Η παραμονή μας μέσα στο ιαματικό νερό, θερμοκρασίας 37 - 38° C, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 20 λεπτά με μισή ώρα.
•   Παίρνουμε μαζί δύο μαγιό, σαγιονάρες και μπουρνούζι.
•   Μισή ώρα στις πριβέ κλειστές πισίνες για 1 - 2 ή 3 άτομα: από 15 ευρώ το άτομο.
•   Ενα ανηφορικό μονοπάτι στο πίσω μέρος της πισίνας οδηγεί στο Σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στο νομό Πέλλας μπορούμε να χαρούμε πολλές δραστηριότητες, όπως βόλτες στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του Βαροσιού (Παλιά Πόλη της Εδεσσας), ποδήλατο, ιππασία στη βάση των καταρρακτών, ανεμοπλοΐα, ορειβασία, αναρρίχηση σε βράχο, kayak στον Εδεσσαίο ποταμό, rafting και flying fox (πέρασμα ποταμού) στον Μογλενίτσα ή βαρκάδα στη λίμνη Αγρα - Νησίου - Βρυττών.
INFO
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
• Οδικώς. Αθήνα - Λουτρά Αριδαίας: 530 χλμ. Απόσταση από Θεσσα λονίκη: 110 χλμ. Από Εδεσσα: 40 χλμ.
• Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. ΚΤΕΛ Αθήνας: Τ/210-51.52.548, ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Τ/2310-595.435, ΚΤΕΛ Εδεσσας: Τ/23810-23.511. ΚΤΕΛ Αριδαίας: Τ/23840-21.249.
• Με τρένο ώς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί με τρένο ή λεωφορείο ΚΤΕΛ. ΟΣΕ Αθήνας Τ/210-52.70.700 (Σταθμός Λαρίσης), ΟΣΕ Θεσσαλονίκης Τ/2310-599.421, ΟΣΕ Εδεσσας Τ/23810-23.510.
• Με αεροπλάνο. Από Αθήνα για αεροδρόμιο «Μακεδονία» και από εκεί με λεωφορείο ή τρένο.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«4 Εποχές»: Τ/23840-91.500, Spa & Wellness και προγράμματα ξεναγήσεων στα αξιοθέατα της ορεινής Πέλλας. (Τιμή δίκλινου με πρωινό και παροχές Spa: 55 ευρώ)
«Νόστος»: Τ/23840-91.510, 91.511. (Τιμή δίκλινου με πρωινό: 65 - 120 ευρώ)
«Νύμφες»: Τ/23840-91.570, 91.571, 6972-773.030. Διαθέτει εσωτερική και εξωτερική πισίνα, χαμάμ, spa, σάουνα και γυμναστήριο. (Τιμή δίκλινου με πρωινό και παροχές υδρομασάζ, πισίνα, τζακούζι, γυμναστήριο: από 80 έως 130 ευρώ. Δωμάτια για ΑμεΑ: 60 ευρώ)
ΦΑΓΗΤΟ
«Ο Καλοφαγάς»: Τ/23840-91.140. Στο δρόμο για τα Λουτρά, καλή ταβέρνα με τραπέζια κάτω από τις μουριές. Δοκιμάστε κλέφτικο και παραδοσιακό τσομλέκι (κρέας με λαχανικά στο πήλινο), αρνάκι στη γάστρα, κοντοσούβλι στη γάστρα, σεφταλιές και λαχανοσαρμάδες.
«Παραδοσιακό»: Τ/23840-91.017. Καλή ταβέρνα στο Λουτράκι, με ωραία βεράντα και προσεγμένη κουζίνα. Δοκιμάστε γουρουνόπουλο στη γάστρα, λαγό στιφάδο, φασολάδα με λουκάνικα στο πήλινο.
«Υδρόλιθος»: Τ/23840-91.600. Μοντέρνος χώρος και δημιουργική κουζίνα με έθνικ γεύσεις.
«Πόθος»: Τ/23840-91.503. Ωραίο εστιατόριο - μπαρ, με καλό φαγητό. Δοκιμάστε νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά, καλά μαγειρευτά και ψητά.
ΑΓΟΡΕΣ
Γλυκά κουταλιού, κεράσια Βοδενών, χειροποίητα ζυμαρικά, τσάι του βουνού και αρωματική ρίγανη από το Καϊμακτσαλάν, καυτερές πιπεριές, τουρσιά, υφαντά, κεντήματα.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ
Η Εδεσσα φημίζεται για τα υπέροχα κεράσια Βοδενών, για τα οποία διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (25 - 26/6) η Γιορτή Κερασιού στον Αγρα.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
•   Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λουτρακίου: Τ/23840-91.300, 91.170.
•   Δήμος Αριδαίας: Τ/23843-50.200.
Διεύθυνση Λουτρών: Τ/23840-91.174, 23840-91.072.
•   Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών στο Πάρκο Καταρρακτών: Τ/23810-20.300.
•   Πληροφορίες για την Εδεσσα: www.edessacity.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΒΑΛΟΥ
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...