Τετάρτη, Αυγούστου 31, 2011

Fitch: Άπιαστη για την Ελλάδα η εμπιστοσύνη των αγορών


Για «άπιαστο» εγχείρημα της Ελλάδας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών κάνει λόγο η Fitch σε έκθεσή της για την ευρωζώνη.
Στις 13 Ιουλίου, η Fitch υποβάθμισε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα ςτης Ελλάδας από Β+ σε CCC.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση που θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός, ήταν επίσης ένας παράγοντας πίσω από την υποβάθμιση, καθώς και η περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τη Fitch, η πρόταση του IIF για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας, θα συνιστά συμβάν restricted default, ενώ η ανακοίνωση της ανταλλαγής ομολόγων θα προκαλέσει την υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από το CCC στο C, που σημαίνει ότι μια χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Βέβαια, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, δίνει στην Ελλάδα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Ωστόσο, οι προκλήσεις θα συνεχιστούν για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade», επισημαίνει ο οίκος.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...