Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα πήραν συνεντεύξεις από περίπου 400 οδηγούς κάθε ηλικίας, διαπιστώνοντας με μεγάλη τους έκπληξη ότι σχεδόν όλοι θεωρούσαν τον εαυτό τους εφάμιλλο του... Σουμάχερ – μια εκτίμηση
που έφτανε στον υπερθετικό βαθμό όταν οι ερευνητές τούς ζήτησαν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από αυτούς.
Αυτή η αλαζονεία είναι προφανές ότι μπορεί να αποτελεί κρυφή αιτία των τροχαίων, διότι «είναι αδύνατον να είναι όλοι οι οδηγοί άριστοι πίσω από το τιμόνι και παρ’ όλα αυτά να γίνονται τόσα τροχαία», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Accident Analysis and Prevention».
Επιπλέον, όταν θεωρεί κανείς πως... παίζει την οδήγηση στα δάκτυλα, «προφανώς υποτιμά τον δικό του κίνδυνο και υπερεκτιμά τις ικανότητές του – και αυτομάτως γίνεται λιγότερο προσεκτικός στον δρόμο», προσθέτουν.
Ο δρ Συλβέιν Γκάνιον και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους οδηγούς να βαθμολογήσουν την οδήγησή τους σε διάφορες συνθήκες – μεταξύ αυτών με κακοκαιρία, σε περιπτώσεις που έπρεπε να σταματήσουν απότομα και σε αυτοκινητόδρομους με πολλή κίνηση.
Επίσης τους ζήτησαν να υπολογίσουν πόσο πιθανό θεωρούν να προκαλέσουν οι ίδιοι τροχαίο, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τον μέσο οδηγό του ίδιου φύλου και της ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας.
Τα αποτελέσματα
Όλοι οι οδηγοί, άντρες και γυναίκες αδιακρίτως, νέοι και γέροι, βαθμολόγησαν με μεγάλη δόση αυταρέσκειας τον εαυτό τους ως ανώτερο από τον «μέσο οδηγό».
Γενικά την υψηλότερη βαθμολογία έδωσαν στον εαυτό τους οι νεώτεροι οδηγοί – με την μεγαλύτερη απ’ όλες να την δίνουν όταν συνέκριναν τον εαυτό τους με οδηγούς ηλικίας άνω των 65 ετών.
Κάθε μεσήλικας άντρας έδωσε στον εαυτό του υψηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του, ενώ όταν αυτο-συγκρίθηκε με νεώτερους και γηραιότερους οδηγούς βαθμολόγησε τον εαυτό τους ως πολύ καλύτερο.
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί (ηλικίες άνω των 65 ετών) δήλωσαν καλύτεροι μόνο από τους συνομηλίκους τους.
Ο δρ Γκάνιον λέει πως μολονότι η αυτοπεποίθηση των οδηγών είναι πολύ καλή για τον εγωισμό τους, μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες στον δρόμο.
«Όταν πιστεύεις πως είσαι καλύτερος οδηγός από τους άλλους, αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά πίσω από το τιμόνι και δεν προσέχεις όσο πρέπει», λέει. «Τα ευρήματά μας μπορεί να εξηγούν γιατί τα περισσότερα τροχαία τα προκαλούν νέοι και μεσήλικες οδηγοί, και όχι ηλικιωμένοι, όπως πολλοί αρέσκονται να πιστεύουν».
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου