Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

Απάντηση στην κρίση



Η υπερβολή μπορεί να αποκτά και θαυμαστές όταν συναντά διαθέσεις στεγνωμένες από την ένδεια και έτοιμες να ρουφήξουν και την παραμικρή δροσιά καλής είδησης.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η υπερβολή έχει συναντήσει την ίδια αποδοχή και στο σκοτεινό κομμάτι του δρόμου και ακόμη όταν η είδηση είναι τέτοια που η «δροσιά» της δεν περιορίζεται σε λίγες σταγόνες αλλά σκορπίζεται απλόχερα με τη μορφή καταρράκτη.
Η θεαματική υποδοχή που επεφύλασσε η χρηματιστηριακή αγορά στην εντυπωσιακή τραπεζική συμφωνία Alpha - Eurobank καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο που μπορεί να παίξουν η ψυχολογία της αγοράς και οι προσδοκίες στη διαμόρφωση του οικονομικού επιχειρηματικού κλίματος.
Η εικόνα που παρουσίαζε η χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, δεν απέχει καθόλου σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της από τη σημερινή, όμως οι προθέσεις των συναλλασσόμενων όπως καταγράφηκαν από τις χθεσινές συναλλαγές μοιάζουν να διατηρούν τεράστια απόσταση από αυτές που είχαν εκδηλωθεί πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.
Δεν έχει σημασία αν τα μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν διαφοροποιούνται αισθητά από όσα γνωρίζουμε, ούτε αν η άθροιση δεν επιλύει αυτόματα κάποια προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να αθροίζονται και αυτά. Η δήλωση ενός ξένου αναλυτή είναι εύγλωττη όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται εκτός Ελλάδας τέτοιες κινήσεις: «Ενα τέτοιο deal θα μπορούσε να ανοίξει ξανά στις δύο τράπεζες την πόρτα της διατραπεζικής αγοράς και πιθανώς και των ιδιωτών επενδυτών».
Το πλέον σημαντικό, εκτός από το γεγονός ότι δύο κορυφαίες επιχειρηματικές οικογένειες έκατσαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και τα βρήκαν αντιμετωπίζοντας τις νέες συνθήκες, είναι ότι η συγχώνευση τράβηξε το ενδιαφέρον ισχυρών ξένων κεφαλαίων που έδειξαν να μην διστάζουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά παρά τα συσσωρευμένα δεινά.
Μια κίνηση που δίνει την εικόνα του τι θα μπορούσε να συμβεί αν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον έδειχνε ότι μπορούσε να είναι φιλικό σε επενδύσεις.
Μια τέτοια συμφωνία λοιπόν μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία; Οχι ή τουλάχιστον όχι μόνη της. Αλλά μερικές ακόμη που θα προσείλκυαν ξένα κεφάλαια ίσως να κατάφερναν πολύ περισσότερα.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...