Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

Το φιορίτο νέο νόμισμα ...



Τέλος η «συνεισφορά αλληλεγγύης» στα υψηλότερα εισοδήματα που επρόκειτο να επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση. Τέλος επίσης στα σχέδια να συγχωνευθούν με τις γειτονικές τους πόλεις με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ώστε να μειωθούν τα διοικητικά κόστη. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως παίρνει πίσω τα μέτρα αυτά, έπειτα από μια συνάντηση που είχαν
στο Αρκορε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο σύμμαχός του της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα έσοδα που προβλέπονταν από τα έκτακτα αυτά μέτρα, τα οποία είχαν συναντήσει πολλές αντιδράσεις, θα καλυφθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Διευκρινίστηκε πάντως ότι οι κοινοβουλευτικοί θα καταβάλουν την «συνεισφορά αλληλεγγύης». Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως οι αλλαγές αυτές στο σχέδιο λιτότητας δεν αλλάζουν το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί.
Ωστόσο ο Λούκα Σελάρι, επίδοξος πρίγκιπας του Φιλετίνο, έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς στα μοναρχικά σχέδιά του, παρά την απόσυρση του μέτρου για τη συγχώνευση των μικρών πόλεων. Ο Σελάρι είναι δήμαρχος του Φιλετίνο, μιας πόλης που βρίσκεται στους λόφους ανατολικά της Ρώμης και έχει πληθυσμό 598 κατοίκους. Οταν η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι θα υποχρεώσει τις πόλεις με λιγότερους από 1.000 κατοίκους να συγχωνευθούν, μερικοί από τους δημάρχους των 1.963 πόλεων που αφορούσε η κυβερνητική απόφαση παρέδωσαν τα κλειδιά των πόλεών τους. Αλλοι είπαν ότι θα καλωσορίσουν όσους μετανάστες φτάσουν από τη Λιβύη ώστε να αυξήσουν τον πληθυσμό τους πάνω από το όριο. Και ο Σελάρι, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος τον Μάιο, είπε πως θα κάνει την πόλη του ανεξάρτητο πριγκιπάτο, «αν αυτό χρειάζεται για να παραμείνει αυτόνομη και να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι της».
Το Φιλετίνο έχει ήδη τον θυρεό του, ο οποίος στολίζει τώρα τα πάντα, από μπλουζάκια - «πωλούνται σαν ζεστό ψωμί», λέει ο Σελάρι - μέχρι ένα λικέρ, το «Αμάρο του Πριγκιπάτου». Εχει επίσης τυπώσει το δικό του νόμισμα, το φιορίτο, που σημαίνει «ανθισμένο» - «όπως θα ανθίσει η πόλη με τη νέα μορφή της», εξήγησε ο δήμαρχος - και θυμίζει το φιορίνι, το νόμισμα που είχε κόψει τον 13ο αιώνα η Φλωρεντία. Αν τα φιορίτο γίνουν νόμιμο χρήμα, η ισοτιμία υποτίθεται ότι θα οριστεί στα δύο φιορίτο για ένα ευρώ. «Είδατε, λύσαμε το θέμα του δημόσιου χρέους», λέει ο Ενιο Μαρφόλι, δημοτικός σύμβουλος του Φιλετίνο αρμόδιος για τον πολιτισμό και μουσικός (παίζει όμποε), ο οποίος πρόκειται να γράψει τον εθνικό ύμνο…
Σε όλη την Ιταλία, οι δήμαρχοι μικρών πόλεων ήταν εξοργισμένοι με την επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τους σχετικά αμελητέους προϋπολογισμούς τους. «Ξέρετε πόσα κοστίζουν στο κράτος όλοι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι των μικρών ιταλικών πόλεων;» ρωτάει η Φράνκα Μπίλια, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Μικρών Πόλεων. Η απάντηση, 5,8 εκατομμύρια ευρώ, είναι «περίπου το ίδιο ποσό που πληρώνει η Κάτω Βουλή για τις υπηρεσίες του εστιατορίου της», απαντά μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Δουλεύουμε σαν τρελοί και θέλουν να κόψουν κάτι που κοστίζει όσο και η κουζίνα τους. Τι θέλουν, να ξεσπάσει καμιά επανάσταση;».
Αφού δήμαρχοι μικρών πόλεων απ' όλη την Ιταλία διαδήλωσαν την Παρασκευή μπροστά από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε ότι οι ανησυχίες τους θα ληφθούν υπόψη όταν η Γερουσία ψηφίσει αυτή την εβδομάδα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν χρειάστηκε να γίνει καν αυτό. Ο Μπερλουσκόνι και ο Μπόσι πήραν πίσω το μέτρο, μαζί με τη «συνεισφορά αλληλεγγύης» 5% για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και 10% γι' αυτά πάνω από τις 150.000 ευρώ. Ο Καβαλιέρε είχε δηλώσει ήδη από τις 12 Αυγούστου ότι παίρνει «με βαριά καρδιά» αυτό το μέτρο κατά των πιο πλούσιων…
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...