Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2011

Η διατροφή περνάει πρώτα από... τον εγκέφαλό μας

Έρευνα έδειξε ότι το αν πεινάμε ή χορταίνουμε είναι περισσότερο θέμα εγκεφαλικό.  
Έρευνα έδειξε ότι το αν πεινάμε ή χορταίνουμε είναι περισσότερο θέμα εγκεφαλικό.
Κατά καιρούς πληθώρα ερευνών προσπάθησαν να διευκρινίσουν τι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές. Η αλήθεια είναι ότι εγκέφαλος και στομάχι αποτελούν τους δύο μεγάλους “αντιπάλους”
σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την διατροφή, την πείνα ή τον κορεσμό.
Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο Yale και Arizona των ΗΠΑ, απέδειξε ότι τελικά το θέμα της πείνας ή του κορεσμού είναι καθαρά... εγκεφαλικό.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 46 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν δύο διαφορετικά milκshakes. Τα milkshakes αυτά ανέγραφαν το θερμιδικό τους περιεχόμενο και έτσι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εάν κατανάλωναν το υπερθερμιδικό, που απέδιδε 640 kcal ή το χαμηλοθερμιδικό, που απέδιδε 140 kcal. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το αίσθημα πληρότητας που ένιωθαν, ενώ συλλέχθηκαν και δείγματα αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση των milkshakes. Από τα δείγματα που συλλέχθηκαν, έγιναν μετρήσεις των επιπέδων γκρελίνης στο αίμα, της ορμόνης δηλαδή που μεταφέρει το αίσθημα της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο.
Το ενδιαφέρον της έρευνας αυτής είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν δύο διαφορετικά milkshakes αλλά το ίδιο. Τους χορηγήθηκε λοιπόν το ίδιο milkshake, το οποίο παρείχε 380kcal.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα επίπεδα της γκρελίνης, τα οποία αυξάνονται απουσία φαγητού και μειώνονται όταν τρώμε, μειώνονταν πιο γρήγορα σε όσους κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake. Αντίθετα, όσοι κατανάλωσαν το υποθερμιδικό ρόφημα, εμφάνισαν πιο αργή μείωση των επιπέδων της γκρελίνης, άρα μικρότερο αίσθημα κορεσμού.
Παρά το γεγονός δηλαδή, ότι οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωσαν ουσιαστικά το ίδιο ρόφημα, το γεγονός ότι θεωρούσαν ότι κατανάλωναν ένα λιγότερο ή περισσότερο θερμιδικό γεύμα τους οδήγησε στο αίσθημα κορεσμού που ανέμεναν. Όσοι θεωρούσαν ότι κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake χόρτασαν γρηγορότερα και είχαν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν το υποθερμιδικό.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...