Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν,... από την κρίσιμη ψηφοφορία


Πυρετός διαβουλεύσεων λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία 

Αν. Λοβέρδος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλιώς απέχω
Πυρετός διαβουλεύσεων υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε ανακοίνωση του για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους κ.κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, περιέγραψε και το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων. Δηλαδή, να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, για να επιδιωχτεί στη συνέχεια η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης, ώστε τη Δευτέρα όπως είπε να έχει έγκυρη εκπροσώπηση η χώρα.  

Λίγο αργότερα ο κ. Αντ. Λοβέρδος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι αν δεν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχει σχέση με τις πολιτικές διεργασίες.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις ανακάτεψαν ξανά την τράπουλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Από τη μια πλευρά είναι φανερό ότι εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Γ. Παπανδρέου να κάνει απολύτως σαφείς τις προθέσεις του και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συζητήσεις και πιέσεις σε βουλευτές που δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ότι δεν είναι η στιγμή για αναρσίες αλλά ότι η ψήφος δίνεται για να μην καταρρεύσει η χώρα.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε τη Παρασκευή το μεσημέρι την παρακάτω ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.

Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλ ά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.

Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.

Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτι κό με βάση το οποίο λειτουργώ
».  
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...