Στην Ιταλία και την Ισπανία, οι Έλληνες
αντιμετωπίζονται με διάθεση συμπαράστασης. Στη Γερμανία, η εικόνα μας
είναι η χείριστη. Στο Βέλγιο, μας αντιμετωπίζουν με ειρωνεία. Διαβάστε
για τη μεταχείριση των Ελλήνων από τους ξένους
"Πέφτει το Χρηματιστήριο, άλλαξαν γνώμη οι Έλληνες", λένε οι Γάλλοι.
Οι Γερμανοί έχουν τη χείριστη για τους Έλληνες, ενώ στο Βέλγιο, πωλήτρια
απόρησε όταν πήρε στα χέρια της την πιστωτική κάρτα
Ελληνίδας πελάτισσας. "Έχετε ακόμη λεφτά για ψώνια;", ρώτησε...
Ελληνίδας πελάτισσας. "Έχετε ακόμη λεφτά για ψώνια;", ρώτησε...
O 28χρονος Σ.Σ., υποψήφιος διδάκτορας Γεωγραφίας σε πανεπιστήμιο του Παρισίου, δηλώνει ανασφαλής για την κατάσταση στην Ελλάδα και παραδέχεται πως ενώ έφυγε από τη χώρα, πριν από 5 χρόνια, με προοπτική να επιστρέψει, τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα σχέδιά του.
"Ο τρόπος που μας αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι, ήταν για μένα μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένος. Η στιγμή που το ζεις όμως είναι δυσάρεστη. Η εικόνα των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών να σε σκιαγραφούν, ώς Έλληνα, με σκληρά λόγια, σαν τον ανίκανο και ψεύτη 'σχεδόν συγγενή', γεννά έντονα συναισθήματα αδικίας και οργής", παραδέχεται.
Ο 29χρονος Γ.Θ., μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Γερμανία, εκτιμά πως "δυστυχώς, πληρώνουμε την εικόνα που έχουμε χτίσει στο εξωτερικό με τις επιλογές μας τόσα χρόνια".
"Οι περισσότεροι χτυπούν την πόρτα του γραφείου μου και εύχονται η κατάσταση σύντομα να καλυτερεύσει", δηλώνει, κάνοντας λόγο για ανάγκη του κόσμου να γαντζωθεί σε οποιαδήποτε άποψη θα μπορούσε να τον απαλλάξει από το βάρος της δική του ευθύνης.
Η 21χρονη Κ.Β., φοιτήτρια Φαρμακευτικής, σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας, νιώθει την κρίση στις καθημερινές συναλλαγές της, ενώ και τα χρήματα για τις σπουδές της έχουν μειωθεί σημαντικά.
"Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν τους Έλληνες με συμπάθεια περισσότερο, παρά με χλεύη και ειρωνία. Πιθανότατα έχουν αντιληφθεί, πως η κρίση είναι ένα θέμα, που αφορά πλέον κι εκείνους", λέει χαρακτηριστικά.
Ο 27χρονος Γ.Ζ., μεταπτυχιακός φοιτητής Φυσικής στη Γαλλία επισημαίνει πως σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει χάσει προφανώς το κύρος της, ενώ ακόμα και στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει, τον αντιμετωπίζουν με ειρωνεία και οι καθηγητές.
"Έχεις λεφτά; Θέλεις να σου πληρώσουμε το ποτό;"
Η 27χρονη Ι.Δ., οικονομική αναλύτρια σε τράπεζα της Ισπανίας, νιώθει, όπως λεει, στεναχώρια, που όλοι εκεί μιλούν για την Ελλάδα.
Έχοντας ζήσει και στη Γερμανία, βιώνει τη μεταβολή στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι σε μία Ελληνίδα, με τους φίλους της στην Ισπανία, να της προσφέρουν ακόμη καινα της πληρώσουν το ποτό.
"Ποτέ δε με έχουν αντιμετωπίσει υποτιμητικά", ομολογεί, ενώ παραδέχεται πως νιώθει φόβο, ότι δεν θα μπορέσει να γυρίσει στην Ελλάδα, γιατί δεν θα βρίσκει δουλειά.
Ο 41χρονος Α.Κ., στέλεχος διεύθυνσης στρατηγικών προμηθειών σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία, αναφέρει πως η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία είναι η χείριστη.
"Δεν μπορούν να κατανοήσουν την παντελή ανακολουθία λόγων και πράξεων των Ελλήνων, κυρίως των πολιτικών. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τη σημερινή Ελλάδα. Πιστεύω ότι κάποιες άρρωστες δομές και συνήθειες, πρέπει να εξαλειφθούν για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα", λέει.
"Ξεκινήσατε τον πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να τον τερματίσετε".
Ο 41χρονος Ηλ.Ν., κτηνίατρος στους βασιλικούς στάβλους στο Ομάν, κάνει λόγο για "ελληνική τραγωδία". "Δυστυχώς, μέσα από αυτήν την κρίση θα υποφέρουν πολλοί και άξιοι Έλληνες για τις πράξεις λίγων", σημειώνει, ενώ παραδέχεται, ότι σε συζητήσεις με Ευρωπαίους και Άραβες, πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με σχόλια και επικριτικές απόψεις.
Η 37χρονη Δ.Λ., λέκτορας στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αναφέρεται σε "κοινό μήνυμα ελπίδας" μεταξύ Συντάγματος και Γουόλ Στριτ, ενώ την άποψη των ξένων για την Ελλάδα, αποτύπωσε καλύτερα όπως λέει, ένας φίλος της, λέγοντας "ξεκινήσατε τον πολιτισμό, ήρθε η ώρα να τον τερματίσετε".
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου