Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

Έρχονται οριζόντιες,... μειώσεις μισθών στις τράπεζες


Έρχονται οριζόντιες μειώσεις μισθών στις τράπεζες 

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις διοικήσεων και εργαζομένων
 
Περικοπές μισθών βρίσκονται προ των πυλών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και του συλλόγων των εργαζομένων αρκετών τραπεζών για να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Οι τραπεζίτες προτείνουν οριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων, σε μία προσπάθεια περιορισμού των αναγκών σε νέα κεφάλαια, ενόψει του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος και των ζημιών που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Εκτιμάται ότι οι συμβιβασμοί που θα προκύψουν θα εφαρμοστούν βάσει επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογραφούν, καθώς θεωρείται αδιανόητο η ΟΤΟΕ να αποδεχθεί μειώσεις των μισθών σε επίπεδο κλάδου.

Μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης και ο πρόεδρός της κ. Β. Ράπανος είχαν συνάντηση με το προεδρείο του συλλόγων των εργαζομένων, από το οποίο ζήτησαν συμμετοχή του προσωπικού στο πρόγραμμα προσαρμογής που θα εφαρμοστεί.

Η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής αφορά σε οριζόντιες μειώσεις μισθών κατά 20% με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία θα συμβάλλει στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) λόγω των απομειώσεων από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την αύξηση των επισφαλειών.

Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα κλείσουν τη συμφωνία με χαμηλότερες περικοπές στους μισθούς, ωστόσο θεωρείται δύσκολο το ποσοστό της μείωσης να πέσει κάτω από το 10%.

Ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται ήδη σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Μειώσεις μισθών έχουν ήδη ζητήσει από τους εργαζομένους τους οι διοικήσεις της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας, καθώς Credit Agricole και Societe Generale αντίστοιχα θέλουν να πετύχουν μείωση του λειτουργικού κόστους των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.

Στην Εμπορική Τράπεζα έχει γίνει πρόταση για επιβολή πλαφόν στις ετήσιες αποδοχές σε όλες τις διευθύνσεις και για την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ στη Γενική επιδιώκεται από τη διοίκηση η οριζόντια περικοπή των μισθών κατά 15%.

Το μνημόνιο των τραπεζών
Οι τράπεζες αναζητούν κάθε πρόσφορο τρόπο για την υποχώρηση του κόστους λειτουργίας τους, σε μία περίοδο που οι νέες εργασίες έχουν σημειώσει σημαντική πτώση.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονούν σχέδια που περιλαμβάνουν εκτός από περικοπές στο μισθολογικό τους κόστος, αναδιοργάνωση και κλείσιμο καταστημάτων, ώστε να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους στα νέα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.

Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να συμβάλλει, στο πλαίσιο ενός συνολικού πλάνου αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, στον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το PSI και τις προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν οι τράπεζες λόγω των επισφαλειών στα δάνεια.

Με δεδομένο ότι οι αγορές κεφαλαίου παραμένουν κλειστές, η εσωτερική αναζήτηση πόρων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή της κρατικοποίησης μέσω του ΤΧΣ, το οποίο θα ενισχύσει της τράπεζες βάση της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθεσίας, μόνο με κοινές μετοχές.

Αντεπίθεση της ΟΤΟΕ
Αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της έλαβε η ΟΤΟΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις.

Η συνδικαλιστική οργάνωση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι θα στηρίξει τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της ΟΤΟΕ, για να προστατευτεί η απασχόληση και να αποτραπεί ένα αθέμιτο και γενικευμένο κοινωνικό ντάμπιγκ σε βάρος των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Ανασυντάσσουμε και εμπλουτίζουμε τα νομικά, οικονομικά, συνδικαλιστικά μας επιχειρήματα και απαντάμε σημείο προς σημείο στις αδιέξοδες λογικές της εσωτερικής υποτίμησης της εργασίας και στα νομοθετήματα που απειλούν να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, τους συλλογικά ρυθμισμένους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων» σημειώνει η ΟΤΟΕ.

Επιπλέον, οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν το νομικό οπλοστάσιο και όλες τις δυνατότητες προσφυγής για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις συλλογικές συμβάσεις και στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...