Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2011

«Προσωρινό» ήπαρ,... έσωσε ένα μικρό παιδί


«Προσωρινό» ήπαρ έσωσε ένα μικρό παιδί 

Ειδικοί στη Βρετανία του μεταμόσχευσαν ηπατικά κύτταρα δίνοντας χρόνο στο δικό του όργανο να αναρρώσει
 Γιατροί στο Λονδίνο αναφέρουν ότι θεράπευσαν ένα αγοράκι ηλικίας οκτώ μηνών από μια εν δυνάμει θανατηφόρα νόσο που κατέστρεφε σταδιακά το ήπαρ του. Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο King’s College μεταμόσχευσαν στον μικρό ασθενή κύτταρα τα οποία λειτούργησαν ως ένα «προσωρινό» ήπαρ, επιτρέποντας στο κατεστραμμένο όργανο να αναρρώσει. Όπως λένε, πρόκειται για μια παγκόσμια πρώτη.
Ο μικρός Ιγιάντ Σιέντ φαίνεται σήμερα υγιέστατος – πριν από έξι μήνες ωστόσο βρισκόταν κοντά στον θάνατο καθώς ένας ιός είχε επιτεθεί στο ήπαρ του προκαλώντας του ηπατική ανεπάρκεια.

Διαφορετική στρατηγική με βοηθό τα… φύκη
Η συμβατική λύση για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής κατάστασης θα ήταν η εισαγωγή του παιδιού σε λίστα αναμονής για μόσχευμα. Ωστόσο οι θεράποντες γιατροί του ακολούθησαν μια διαφορετική στρατηγική: ενέχυσαν ηπατικά κύτταρα δότη στην κοιλιακή χώρα του. Τα κύτταρα είχαν προηγουμένως επικαλυφθεί με ένα χημικό που εντοπίζεται στα φύκη και το οποίο απέτρεψε το ανοσοποιητικό σύστημα από να τους επιτεθεί και να τα καταστρέψει.









Ο μικρός Ιγιάντ Σιέντ σώθηκε από την ηπατική ανεπάρκεια χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνική
Oπως φάνηκε, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα «φίλτραραν» τοξίνες και παρήγαγαν ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες – λειτούργησαν δηλαδή όπως το ήπαρ - επί δύο εβδομάδες. Τόσο διάστημα χρειάστηκε το όργανο του ίδιου του παιδιού ώστε να ανακάμψει.
Παγκόσμια πρώτη
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ανίλ Νταγουάν, ειδικό ηπατολόγο στο Νοσοκομείο King’s College, ολόκληρη η ιατρική ομάδα που συμμετείχε στη διαδικασία είναι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα: «Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η τεχνική εφαρμόζεται για τη θεραπεία ενός μικρού παιδιού με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Πριν από λίγους μήνες το αγοράκι αυτό ήταν τόσο άρρωστο ώστε χρειαζόταν αιμοκάθαρση και αναπνευστική υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη θεραπεία του δώσαμε ελπίδα ζωής. Είναι αξιοσημείωτο ότι το παιδί έχει πλέον σχεδόν φυσιολογική ηπατική λειτουργία».
Ο Τζαχαντίρ, πατέρας του μικρού Ιγιάντ, ανέφερε ότι ο γιος του είναι ένα «παιδί θαύμα». Όπως είπε «μόλις 48 ώρες μετά τη θεραπεία ο μικρός άρχισε να εμφανίζει βελτίωση και έτσι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτόν».
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η ομάδα από το King’s College συνιστά σύνεση. Όπως λένε οι ειδικοί απαιτούνται τώρα μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
 tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...