Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Ταλαιπωρία των ασφαλισμένων,... του ΙΚΑ λόγω ελλείψεων


Ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ λόγω ελλείψεων 

Γιατροί του Ιδρύματος καταγγέλουν σοβαρές ελλείψεις αναλώσιμου υλικού
Δύο και τρεις φορές «τρυπιούνται» το τελευταίο διάστημα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προκειμένου να υποβληθούν σε μία αιματολογική εξέταση.

Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών του Ιδρύματος, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις αναλώσιμου υλικού από τα εργαστήρια του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν τη... μισή εξέταση στο ΙΚΑ και την άλλη σε Διαγνωστικό Κέντρο. Οι ελλείψεις _ εξηγούν _ οφείλονται στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό δεν γίνονται προμήθειες υλικών.

«Λείπουν αναλώσιμα για εξετάσεις καθημερινής χρήσεως, όπως είναι μία γενική αίματος ή βιοχημικές εξετάσεις»
, δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά. «Υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ που κάνουν στους ασφαλισμένους εξετάσεις για το σάκχαρο, αλλά όχι για τον αιματοκρίτη. Έτσι, ο κόσμος αναγκάζεται για τις συμπληρωματικές εξετάσεις να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τους ασφαλισμένους, καθώς αναγκάζονται να υποβάλλονται δύο φορές για κάθε εξέταση», προσθέτει.

Σύμφωνα με πηγές του ΙΚΑ, τα ελάχιστα αποθέματα αναλώσιμων υλικών έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Τον τελευταίο καιρό οι προμήθειες υλικών για τα εργαστήρια του ΙΚΑ γίνονται με το «σταγονόμετρο».

 Οι συμβάσεις έχουν λήξει και οι λιγοστές προμήθειες με εξωσυμβατικές διαδικασίες. Όπως διευκρινίζουν, βασικός προμηθευτής αντιδραστηρίων των εργαστηρίων του ΙΚΑ ήταν έως πρότινος η εταιρεία ALAPIS, η οποία όμως βρίσκεται πλέον σε δεινή οικονομική θέση.

Οι αρμόδιοι της εταιρείας έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «ο διαγωνισμός, προκειμένου να αναλάβει τις προμήθειες άλλη εταιρεία, δεν έχει ακόμη καρποφορήσει».

Στα εργαστήρια του ΙΚΑ _ εξηγούν _ λειτουργούν μηχανήματα αυτοματοποιημένα, που έχουν μεγάλο όγκο, τα οποία δέχονται διαλύματα που συγκρίνονται με το αίμα ή τα ούρα. «Αυτά τα διαλύματα λείπουν αυτό το διάστημα από τα εργαστήρια», σημειώνουν.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, δηλώνει προς Το Βήμα ότι «αντιμετωπίζονται οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στους ασφαλισμένους», και συνέχισε: «Αν δεν μπορεί να γίνει κάποια εξέταση λόγω ελλείψεων, οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν σε εξωτερικά εργαστήρια».

Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης, ότι αρκετές εξετάσεις (καρκινικοί δείκτες, ηπατικοί δείκτες και άλλες ειδικές εξετάσεις) που γίνονταν στο 3ο και στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ γίνονται πλέον σε Διαγνωστικά Κέντρα.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...