Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Στη Γερμανία,... για ένα καλύτερο μέλλον

Ο απεσταλμένος του Sport24.gr στη Γερμανία, Γρηγόρης Μπάτης γράφει στο News247.gr τα όσα έιδε και έζησε δύο ημέρες στο Ντόρτμουντ. Η μετανάστευση που αυξάνεται, η φθηνή βενζίνη, η Ελλάδα πρώτο θέμα στις ειδήσεις και η... παγκόσμια λέξη.
Δεν χρειάζεται να ζήσεις ή για την ακρίβεια να περάσεις πολλές ημέρες εκτός Ελλάδας για να καταλάβεις πόσο διαφορετικό είναι
το επίπεδο ζωής στην Ευρώπη (και όχι στα Βαλκάνια) και πόσο έχει επηρεάσει όλη την Γηραιά Ήπειρο η κρίση στη χώρα μας.
Εμάς μας έφτασαν μόλις δύο ημέρες στο Ντόρτμουντ για να αντιληφθούμε πως και στη ζωή των Γερμανών έχουν μπει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως δυστυχώς αυτό το... τσουνάμι που ονομάζεται κρίση μπορεί να παρασύρει όλους τους λαούς.
Δύο ήταν τα γεγονότα που μας έκαναν να δούμε κατάματα την πικρή πραγματικότητα και θα τα μοιραστούμε μαζί σας μέσω του News247.gr που σας πληροφορεί καθημερινά έγκυρα και έγκαιρα, για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα μας.
Η πρώτη... κρυάδα μας ήρθε, όταν ανοίξαμε τη τηλεόραση στο ξενοδοχείο λίγο πριν φύγουμε για το γήπεδο και πρώτο θέμα σ' όλα τα κανάλια τη Γερμανίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρώτο θέμα και πιο σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους Γερμανούς και όλους τους Ευρωπαίους. Είπαμε... τσουνάμι είναι αυτό και θα τους παρασύρει όλους.
Λίγη ώρα νωρίτερα, όταν πήγαμε να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις σ' ένα εστιατόριο στο κέντρο του Ντόρτμουντ, από το πουθενά βρήκαμε Έλληνες. Όχι δεν αναφερόμαστε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού που φορούσαν διακριτικά, αλλά σ' ένα ζευγάρι που βρίσκεται στην Γερμανία εδώ και ένα μήνα για μόνιμη εγκατάσταση.
Τριπλάσιος μισθός, φθηνότερες τιμές
Ο Στέφανος και η Άννα αποφάσισαν να αφήσουν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα, για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια ξένη χώρα. Η αιτία ήταν οι μειώσεις μισθών που έγιναν στα παιδιά (λίγο πάνω από τα 30). Τώρα ο Στέφανος παίρνει 3 φορές (!) τα χρήματα που έπαιρνε στην πατρίδα του και η Άννα μαθαίνει γερμανικά πληρώνοντας μόλις 200 ευρώ το μήνα για 4ωρα καθημερινά μαθήματα.
Όσο για τα διαδικαστικά δεν χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης γιατί θα μας πάρουν τα κλάματα. Μόλις λίγες ημέρες χρειάστηκαν οι δύο μετανάστες για να βγάλουν χαρτιά και να ξεμπερδέψουν από την γραφειοκρατία (ΙΚΑ, εφορία κτλ), που στην Ελλάδα κυριαρχεί εδώ και χρόνια. Τελικά είναι άλλη χώρα ή άλλος πλανήτης; Το σίγουρο είναι πως πολλοί θα ακολουθήσουν το δρόμο της μετανάστευσης, όπως παραδέχθηκαν οι δύο νέοι.
Άλλοι θα πάνε στη Γερμανία (ο Στέφανος γεννήθηκε στη Γερμανία και έζησε μέχρι το '93, οπότε γνωρίζει την γλώσσα), άλλοι στην Αγγλία και άλλοι στην Αυστραλία. Το γεγονός είναι πως οι νέοι φεύγουν από την Ελλάδα κατά κύματα (όσο κλισέ κι αν διαβάζεται).
Αλήθεια τώρα... Γιατί να μείνεις εδώ με μισθό τρεις φορές μικρότερο και με μια ζώη στα ίδια επίπεδα ή και πιο φθηνή; Γιατί απ' όσα είδαμε, οι τιμές δεν διαφέρουν στα περισσότερα προϊόντα, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που κοστίζουν λιγότερο.
Όπως η βενζίνη για παράδειγμα, αρκετά είδη ρουχισμού, κάποια ποτά (όπως η μπύρα), ενώ οι τιμές στο φαγητό είναι ίδιες, ίσως και λίγο πιο χαμηλές. Για την ακρίβεια, πήγαμε για μεσημεριανό σ'ένα καλό εστιατόριο, χορτάσαμε και ξεδιψάσαμε με το παραπάνω και πληρώσαμε 20 ευρώ έκαστος.
Θέσεις (και λεφτά) υπάρχουν
Στην Γερμανία πάντως είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους Έλληνες μετανάστες, αφού και θέσεις εργασίας υπάρχουν και το παρελθόν τους έχει διδάξει πως οι συμπατριώτες μας μπορούν να προσφέρουν στη χώρα τους. Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών (όχι των κυβερνήσεων) είναι πολύ καλές και πλέον έχουν γίνει οικογένειες.
Υπάρχουν μάλιστα Γερμανοί που ξέρουν κάποια ελληνικά, όμως το σίγουρο είναι ότι μια λέξη τη ξέρουν οι περισσότεροι. Αναφερόμαστε στο "μ*λάκας" (μας συγχωρείτε για την γλώσσα), όπου τη γνωρίζουν αρκετοί, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν βρεθείτε στο εξωτερικό και την ξεστομίσετε.
Εμείς πάντως βρεθήκαμε σ' ένα ταξί με τον οδηγό να μην ξέρει ούτε Αγγλικά, όταν όμως άκουσε την παραπάνω λέξη, αμέσως αντέδρασε και νόμιζε πως "πήγαινε" προς αυτόν. Άντε να του εξηγήσεις και να μην γίνει παρεξήγηση. Τελικά τα καταφέραμε...
(Κείμενο: Γρηγόρης Μπάτης)
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...