Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Στα... απούλητα τα μεγάλα έργα τέχνης στις δημοπρασίες

πίνακας δημοπρασία Christie's  
Η οικονομική δυσπραγία έστειλε και πάλι στις αποθήκες του οίκου Christie' s τα ακριβά έργα που βγήκαν στο σφυρί
Όπως βγήκαν από τις αποθήκες για να εκτεθούν στους επίδοξους αγοραστές, έτσι και επέστρεψαν. Σχεδόν όλα τα γνωστά έργα τέχνης που βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Christie' s, έμειναν στα αζήτητα. Οι υψηλές τιμές εκκίνησης φαίνεται πως
απέτρεψαν τους αγοραστές να "χτυπήσουν" ακόμη και σε σπάνια έργα του Ντεγκά, του Πικάσσο και του Τζιακομέττι.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει το πορτοφόλι των φιλότεχνων, οι οποίοι το σκέφτονται δυο και τρεις φορές πριν βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν ένα σπάνιο έργο. Από την καθιερωμένη δημοπρασία του φθινοπώρου, ο οίκος δημοπρασιών κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 141 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις “έβλεπαν” ακόμη και 300 εκατομμύρια δολάρια... τζίρο.
“Είδαμε την αγορά τόσο επιφυλακτική όσο ποτέ” δήλωσε μετά το... άδοξο πέρας της δημοπρασίας ο Conor Jordan, επικεφαλής τμήματος Ιμπρεσσιονιστικής ζωγραφικής στον οίκο Christie's.
Εξαιτίας της έλλειψης αγοραστών στις μέχρι πρότινος παραδοσιακές αγορές, Ευρώπη και ΗΠΑ, οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών στρέφονται προς τις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών, π.χ. αναζητώντας νέους φιλότεχνους αλλά και εύπορους αγοραστές.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...