Μπορεί στην Αθήνα να εκτιμούσαν τις τελευταίες μέρες ότι ο σχηματισμός μιας νέας (συν)κυβέρνησης, με όλες τις περιπλοκές που τη συνόδευαν και τα άπειρα μπρος - πίσω, θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα και θα οδηγούσε σε ευρωπαϊκή απόφαση για την άμεση εκταμίευση της περίφημης έκτης δόσης, όμως, όπως όλοι πλέον ξέρουμε, η
αλήθεια είναι πιο σκληρή.
1. Η πρώτη αλήθεια είναι η επιβεβαίωση που προσέφεραν τόσο το Eurogroup όσο και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Γιούνκερ, Ρεν κ.λπ., ανεξαρτήτως του όποιου «μαγειρέματος» και της όποιας φραστικής προσαρμογής τυχόν θα επιβάλει το ελληνικό πολιτικό μπάχαλο:
Οι ευρωζωνάτοι απαιτούν οποιαδήποτε ελληνική απόφαση στο μέλλον να δεσμεύει οποιαδήποτε κυβέρνηση υπάρχει στην Ελλάδα. Ο περιορισμός της κυριαρχίας όχι μόνον έχει εξαγγελθεί πολλάκις, αλλά έχει επί της ουσίας επιβληθεί.
2. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν, αφού, για να πάρουμε την έκτη δόση, οι δανειστές απαιτούν πρώτα συμφωνία - πακέτο για τη νέα (δανειακή) σύμβαση και το αναθεωρημένο μνημόνιο. Εδώ εισάγουν για πρώτη φορά και τον διαρκή έλεγχο της προόδου τής (όποιας) ελληνικής κυβέρνησης για το κατά πόσον τηρούνται τα συμπεφωνημένα. Αυτή θα είναι η προϋπόθεση για κάθε επόμενο βήμα. Στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ στο γραφείο του Βενιζέλου στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο ίδιος ο υπουργός και ο Σαχινίδης μίλησαν στην αντιπροσωπεία (τρόικα κι εδώ...) της Ν.Δ. (Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης) για τον οδικό χάρτη της εφαρμογής της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και για τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ποιες είναι όμως οι προαπαιτούμενες ενέργειες; Η λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας αναφέρει ρητά τα εξής:
1. Άμεσες υπουργικές αποφάσεις για:
◆ Μείωση συντάξεων σε ΝΑΤ και ΟΤΕ.
◆ Εναρμόνιση των παροχών Υγείας και αύξηση κύριων και επικουρικών συνταξιοδοτικών εισφορών στο ΕΤΑΑ.
◆ Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και επέκτασή της στη Γενική Κυβέρνηση.
◆ Κλείσιμο ή συγχώνευση 11 οργανισμών του Δημοσίου.
2. Και επίσης νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίσεις για:
◆ Άμεση έναρξη ελέγχων για τους 1.700 φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία.
◆ Έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής του Ν. 3919/2011 για τα κλειστά επαγγέλματα.
◆ Μηνιαία δημοσίευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
◆ Ενεργοποίηση της υπηρεσίας «μεγάλων» φορολογουμένων.
◆ Κλείσιμο ή συγχώνευση 31 εφοριών.
◆ Έναρξη μελέτης για την αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση των τιμών.
◆ Σύσταση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών - ανάθεση μελέτης για αξιολόγηση του μισθολογίου.
◆ Αντικατάσταση διευθυντών εφοριών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.
◆ Επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
◆ Φορολογική μεταρρύθμιση και λουκέτο σε 200 μικρές ΔΟΥ.
Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που αποτέλεσαν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Έτσι οι εκπρόσωποι των δανειστών επανήλθαν ζητώντας τελικά γραπτές εγγυήσεις για μόνιμο τέλος στα ακίνητα και για λήψη νέων μέτρων αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο του 2012.
Έτσι, σύμφωνα με την επικοινωνία Αθήνας - Βρυξελλών, πριν από την καταβολή της έκτης δόσης θα πρέπει να υπάρξει:
◆ Νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά το τέλος στα ακίνητα μόνιμο μέτρο και θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο 1,67 δισ. ευρώ φέτος και ακόμη περισσότερα έσοδα τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή το χαράτσι στα ακίνητα θα επεκταθεί και θα παγιωθεί.
◆ Η εργασιακή εφεδρεία θα τεθεί αμέσως σε ισχύ με προσωπικές επιστολές στους περίπου 30.000 υπαλλήλους που έχει αποφασιστεί να τεθούν υπό αυτό το καθεστώς.
◆ Επίσημη έκδοση των αποφάσεων για το λουκέτο (είτε συγχώνευση - συρρίκνωση) των 11 μεγάλων ΔΕΚΟ και φορέων που περιλάμβανε το νομοσχέδιο του καλοκαιριού (μεταξύ αυτών ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΕΡΤ κ.λπ.) και των υπόλοιπων μικρότερων φορέων.
◆ Επίσημη μεταβίβαση όλων των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών που είχαν προγραμματιστεί για φέτος και για το 2012 στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών προβλέπεται επίσης η μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς), στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τους περιφερειακούς λιμένες και επίσης εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΤΑ, καθώς και στα περιφερειακά αεροδρόμια, τους σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου Ν. Καβάλας, τους αυτοκινητοδρόμους, την Εγνατία Οδό και κρατικά κτήρια.
◆ Διαμόρφωση νέας λίστας φαρμάκων στο ΕΣΥ.
◆ Μείωση του αριθμού των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί επίσης ότι θα καταθέσει και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλους τους εφαρμοστικούς νόμους για τα μέτρα του επόμενου έτους. Ο προϋπολογισμός θα συνοδεύεται από νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αναθεωρεί το πρόγραμμα του Ιουλίου του 2011. Η κατάθεση θα γίνει πριν από τις 20.11 και η ψήφιση πριν από τις 31.12. Προϋπόθεση, πάλι, η ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.
Η αναθεώρηση θα είναι δεσμευτική για τη λήψη νέων μέτρων αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2012, που θα εξειδικευθούν μετά την άνοιξη και ανάλογα με τα αποτελέσματα του PSI αλλά και των νέων αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 που αναμένεται να εμφανιστούν στην πορεία.
Η λίστα με τα «πρέπει»
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει τα επόμενα διαδικαστικά βήματα ως εξής:
1. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα:
α. Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου (MoU / MEFP), που δεν θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.
β. Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ EFSF - Ελλάδας και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο μνημόνιο (MoU / MEFP) και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν.
γ. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
δ. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη - μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις.
2. Ως προς τη διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) προβλέπονται:
α. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012.
β. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012.
γ. Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο αρχές Ιανουαρίου 2012.
δ. Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων.
ε. Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.
Έτσι, η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) θα μπορεί να γίνει πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Λαχανιάσατε, ε;
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου