Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

Σε ύψη ρεκόρ,... το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας


Σε ύψη ρεκόρ το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας 

Συναγερμός για να μην κλονισθεί το ΑΑΑ της Γαλλίας
  Σε ιστορικά ρεκόρ κινούνται τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη καθώς οι αγορές ζητούν όλο και υψηλότερο τίμημα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας.

Τίμημα που υπολογίζεται σε μονάδες βάσης των ευρωπαϊκών spread και μεταφράζεται σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τις «άσωτες» ή μη οικονομίες της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η δημοσιοποίηση των στατιστικών για το ρυθμό ανάπτυξης το γ΄τρίμηνο δείχνει ότι το σύνολο της ζώνης του ευρώ οδηγείται στο τέλμα της επιβράδυνσης.

Η οικονομική στασιμότητα μειώνει με τη σειρά της την ικανότητα των χωρών της περιφέρειας να επιτύχουν τους στόχους σύγκλισης με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του Βορρά.

Η Μαδρίτη κατέβαλε σήμερα το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της στο κοινό νόμισμα για τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο άγγιξε το 5,02% για τους τίτλους 12μηνης διάρκειας και το 5,3% για τα 18μηνα γραμμάτια. Συνολικά το ισπανικό δημόσιο άντλησε 3,1 δισ. ευρώ βλέποντας όμως τα επιτόκια να προσεγγίζουν την «επικίνδυνη ζώνη». Τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθαν σήμερα στο 6,27%, μια ανάσα από το ρεκόρ του 6,29% του περασμένου Ιουλίου ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας το spread (η διαφορά με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους) έφτασε τις 452 μονάδες βάσης.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν όμως και τα spread των άλλων χωρών που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι διεθνείς χρηματαγορές. Το γαλλικό έφτασε τις 175 μονάδες ενώ το βελγικό τις 293 μονάδες. Χθες η Ιταλία κατέβαλε υψηλότατο τίμημα δανεισμού καθώς διέθεσε για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 6,3%.

Τα διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις που «ανέλαβαν να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας και της Ιταλίας γρήγορα ξεχάστηκαν και οι αγορές επανήλθαν σε επιτόκια διακυβέρνησης… Μπερλουσκόνι. Το ιταλικό spread ξεπέρασε εκ νέου σήμερα τις 500 μονάδες ενώ το ενδεικτικό επιτόκιο των 10ετών χρεογράφων της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,7%.

Συναγερμός για τη Γαλλία

«Θα πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι συναγερμού για τη Γαλλία» προειδοποιεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg στην τελευταία της έκθεση για τη γαλλική οικονομία. Τόσο η γερμανική τράπεζα όσο και το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών Lisbon Council δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού: η πιστοληπτική αξιολόγηση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης κινδυνεύει.

Στο σχετικό δείκτη Euro Plus Monitor που καταρτίζει το ευρωπαϊκό κέντρο μελετών και παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι η Γαλλία κατατάσσεται στην 13η θέση μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Ο δείκτης σχηματίζεται από τις «επιδόσεις» και τις προοπτικές των οικονομιών σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δημοσιονομική κατάσταση. «Μεταξύ των χωρών που αξιολογούνται από τους οίκους με ΑΑΑ η Γαλλία κατέλαβε τη χειρότερη θέση» σημειώνει η μελέτη του Lisbon Council.

Μάλιστα η ίδια «δεξαμενή σκέψης» προχωρά και σε συστάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς επισημαίνει ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσουν πριν τις προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάρτιο στη Γαλλία.

Κι αν δεν υπάρχουν ανάλογες «συστάσεις» προς την Ισπανία, η τάση των αγορών είναι εμφανής. Το ισπανικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 6% τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει και της έκδοσης ομολόγων της ερχόμενης Πέμπτης όπου αναμένεται να δοθεί το «κατάλληλο μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση της χώρας για την κατεύθυνση (που θα πρέπει να έχει) η οικονομική πολιτική. Αλλωστε είναι ενδεικτικό ότι στο βαρόμετρο του Euro Plus Monitor η Ισπανία καταλαμβάνει την αμέσως καλύτερη θέση (12η) από τη Γαλλία.

Τις τάσεις των επενδυτών δικαιολόγησε, με τον τρόπο του, χθες και ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας. Ο Γενς Βάιντμαν σημείωσε ότι εν ολίγοις η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να παρέχει αφειδώς στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω της αγοράς ομολόγων δείχνοντας και αυτός το δρόμο της «δημοσιονομικής σύνεσης» προς τις «άσωτες» οικονομίες που ολοένα και πληθαίνουν στην ευρωζώνη. 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...