Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

«Γιατί να πληρώνουμε,... για την Ελλάδα;»


«Γιατί να πληρώνουμε για την Ελλάδα;» 

Πώς «είδαν» την ελληνική κρίση 35 ξένοι δημοσιογράφοι
Kλίμα έντονης δυσπιστίας και απορίας για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα διατύπωσαν 35 ξένοι δημοσιογράφοι (από πέντε χώρες της ΕΕ) οι οποίοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Την ώρα που συνεχίζονταν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, οι καλεσμένοι της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συναντήθηκαν με έλληνες συναδέλφους τους σε εστιατόριο του Ζαππείου. Μετέφεραν το κλίμα που εισπράττουν στις πατρίδες τους αλλά και τις δικές τους απόψεις για την κρίση στην Ελλάδα. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, η οπτική γωνία ήταν διαφορετική.

«Περίμενα περισσότερους αστέγους»

«Η άποψη της κοινής γνώμης στη Σλοβακία δεν είναι ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες. Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και ότι ευθύνονται οι κυβερνήσεις της χώρας και όχι ο ελληνικός λαός»
δήλωσε στο «Βήμα» η Μαρτίνα Στεφάνοβα, δημοσιογράφος της οικονομικής εφημερίδας Hospodářské noviny της Σλοβακίας. Οσο για την εμπειρία της στην Αθήνα σημείωσε ότι περίμενε ότι θα δει περισσότερους αστέγους. «Εχουμε περισσότερους αστέγους στη Σλοβακία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες της φάνηκαν «πολύ φιλικοί με τους ξένους επισκέπτες αλλά ταυτοχρόνως πολύ οργισμένοι με την κυβέρνηση τους».


«Γιατί να σας πληρώνουμε;»
Από την πλευρά της, η ολλανδή δημοσιογράφος Ελέν Χάβερκορτ, δεν προλάβαινε να στέλνει ανταποκρίσεις για την ιστοσελίδα www.nu.nl  για την οποία εργάζεται είναι μια από τις δημοφιλέστερες στη χώρα. Εξήγησε στο «Βήμα» την άποψή της και την οπτική γωνία των συμπατριωτών της:

«Στην Ολλανδία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί ανέκυψε αυτό το θέμα με το δημοψήφισμα. Η κοινή γνώμη στην Ολλανδία δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ο κ. Παπανδρέου εξέπληξε όλους τους ευρωπαίους και οδήγησε σε κατάρρευση των χρηματιστηρίων.

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα κόστισε πολλά χρήματα. Ισως να προκύψει κάτι καλό σε πολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα, αλλά η κοινή γνώμη στην Ολλανδία δεν ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά σας, αντίθετα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι γιατί πρέπει να πληρώνουν για την Ελλάδα»...

«Δεν είστε αυτοί που νομίζουν οι Φιλανδοί»
Στο τραπέζι που κάθονταν οι δημοσιογράφοι από την Φινλανδία η δυσπιστία για την Ελλάδα ήταν διάχυτη και παραλλήλως υπήρχε η πεποίθηση ότι το ζήτημα των εγγυήσεων έχει επιλυθεί με επωφελή για τη χώρα τους τρόπο. Ο Φιλανδός δημοσιογράφος Ράιμο Βίρετ, της πρωινής εφημερίδας Kainuun Sanomat, μας μετέφερε το κλίμα:

 «Προεκλογικά τα κόμματα στη Φινλανδία δεσμεύτηκαν ότι δεν θα παρέχουν βοήθεια χωρίς εγγυήσεις. Οσον αφορά τις απόψεις για την Ελλάδα, πιστεύω ότι η πλειονότητα έχει λανθασμένες, στερεοτυπικές αντιλήψεις για την Ελλάδα: ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, θέλουν τα λεφτά μας κλπ..

Κρατούν μια απόσταση και αναρωτιούνται μόνο γιατί πρέπει να πληρώσουν για την Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει πολύ την κυβέρνηση» Ο κ. Βίρετ μας θυμίζει ότι περίπου οι μισοί Φιλανδοί δεν επιθυμούν τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Ο ίδιος επιθυμεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα: «Μετά την επίσκεψη μου στην Αθήνα δηλώνω εντυπωσιασμένος με την Ελλάδα,  με την αφοσίωση στην προσπάθεια να λύσετε τα προβλήματα σας. Δεν είστε αυτοί που νομίζουν οι περισσότεροι συμπατριώτες μου»…

Ο μόνος Υπουργός της απελθούσας κυβέρνησης που συναντήθηκε με την ομάδα των δημοσιογράφων ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης. Οι επισκέπτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ομιλία του και την επαφή που είχαν μαζί τους.

 Οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλο ακυρώθηκαν λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Η ομάδα των δημοσιογράφων αποτελούνταν από 35 άτομα (10 από την Αυστρία, 10 από την Φινλανδία, 10 από την Ολλανδία, 3 από την Σλοβακία και 2 από το Λουξεμβούργο), τα οποία συνοδεύονταν από τους Επικεφαλής και τους Εκπροσώπους Τύπου των Αντιπροσωπειών της ΕΕ στις αντίστοιχες χώρες.
 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...