Ενα ανεξέλεγκτο ντόμινο, που θα
μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση την αγορά του φαρμάκου,
φοβούνται παράγοντες του χώρου, μετά την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις
του άρθρου 99 από την Κ. Π. Μαρινόπουλος. Η κατά 100% θυγατρική της
Alapis ακολουθεί την πτωχευτική οδό που άνοιξε η μητρική, εντείνοντας
τις ανησυχίες πως θα συμπαρασυρθούν και άλλες επιχειρήσεις του Λαυρέντη
Λαυρεντιάδη.
Κύκλοι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) σημειώνουν πως η
Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη του λεκανοπεδίου ελέγχοντας το 20% της αγοράς και η ισχυρότερη ιδιωτική, με μερίδιο περίπου 10-12% πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, σε αρκετούς φαρμακοποιούς από τους περίπου 2.000 που εξυπηρετούνταν από την εταιρεία επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα εκ μέρους της Εμπορικής Τράπεζας έγγραφο βάσει του οποίου οι εισπράξεις της εταιρείας εκχωρούνται στην τράπεζα.
Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως η θυγατρική της Alapis παρείχε σημαντικές εκπτώσεις, μακρές περιόδους εξόφλησης (κάνουν λόγο ακόμη και για έξι έως οκτώ μήνες), καθεστώς που έχει αλλάξει άρδην τις τελευταίες ημέρες. Αίφνης οι προμηθευτές ζητούν σε μετρητά το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας, οι τράπεζες κλείνουν παντελώς τις χορηγήσεις και τα πλαφόν εξυπηρέτησης πινακίων επιταγών κλείνουν δραστικά.
Πρακτικά δεκάδες φαρμακοποιοί είναι πλέον υπόλογοι στην τράπεζα και όχι στη φαρμακαποθήκη σε μία περίοδο που ο χρόνος πληρωμών του Δημοσίου φτάνει πια το 12μηνο (όπου βέβαια πληρώνονται τα οφειλόμενα) και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται επί ξυρού ακμής λόγω του αναμενόμενου «κουρέματος». Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες είναι δραματικές, καθώς ο κλάδος των φαρμακοποιών φιγουράρει πρώτος στη λίστα των επισφαλών οικονομικά επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λουράντο (πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής) και τον Ηλία Γιαννόγλου (γραμματέα του συλλόγου), εκτός από το αναπόφευκτο «κούρεμα» ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη κατάρρευση του φαρμακευτικού οικοδομήματος, αρχής γενομένης από τις φαρμακαποθήκες. Αυτό σε μια συγκυρία που η ICAP προβλέπει πτώση πάνω από 15% στα έσοδα των φαρμακαποθηκών σε μια αγορά που το 2010, παρά την υποχώρηση του τζίρου, διαμορφώθηκε σε 4,86 δισ. ευρώ.
Καθώς η θυγατρική φαίνεται πως δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά μέρος ενός πολυδαίδαλου πλέγματος, εγείρονται εύλογα ερωτήματα για το πώς ο όμιλος Alapis μεγεθύνθηκε σε πολλαπλούς τομείς πάντα υπό το... άγρυπνο βλέμμα των εποπτικών και όχι μόνο αρχών.
Στις τράπεζες, όπου σύμφωνα με όσα έβγαλε στη φόρα για την υπόθεση της Proton Bank η «Ε» (με συνεχή ρεπορτάζ των Αριστέας Μπουγάτσου και Μπάμπη Πολυχρονιάδη) το «μάρμαρο» των ρυθμίσεων του Ευ. Βενιζέλου θα κοστίσει περί τα 1,1 δισ. ευρώ (τόσο θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας).
Στον χρηματιστηριακό χώρο, πάντα υπό το... άγρυπνο βλέμμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος Alapis άντλησε από την επενδυτική αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ, έφτασε να αποτιμάται έως 1,2 δισ. ευρώ (σήμερα έχει εξαερωθεί σε μόλις 2,45 εκατ. ευρώ, απώλειες... 99,8%).
Αυτό, παρά τις αιτιάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens προς την Κεφαλαιαγορά, που παραμένουν αναπάντητες. Στοιχεία που θεωρήθηκαν λεπτομέρειες από τον τότε πρόεδρο Αλ. Πιλάβιο. Σε απλούς θεατές στα παιχνίδια με τη μετοχή της Alapis αναφερόταν η «Κ.Ε.» (στις 7/8), ενώ και η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ερωτηθείσα για το ίδιο θέμα δήλωσε πως παρακολουθεί... ενδελεχώς την όλη υπόθεση.
Και ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά και μάλιστα σε κλάδους εξαιρετικά ευαίσθητους, όπως το φάρμακο, ο πολυπράγμων επιχειρηματίας συναντά (όπως αποκάλυψε ο Θανάσης Τάτσης στην «Ε» της 27/10) τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Ντόχα για κύκλο συζητήσεων business as usual με τον εμίρη του Κατάρ.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου