Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

«Σύνδρομο της Dexia»,... απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες


«Σύνδρομο της Dexia» απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

Η Ευρώπη θέλει να θωρακίσει τις τράπεζες από την αναμενόμενη διαγραφή χρεών
Το «σύνδρομο της Dexia» φοβούνται στην Ευρώπη καθώς η (διαφαινόμενη) διάσπαση της γαλλο-βελγικής τράπεζας σε δύο ξεχωριστές οντότητες αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη της επέκτασης της κρίσης χρέους στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως αναφέρει σήμερα ο διεθνής τύπος, το ζήτημα της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στα δημόσια χρέη των μελών της ευρωζώνης βρέθηκε στο επίκεντρο των πολύωρων συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης των τραπεζών υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της κρίσης χρέους.

Όμως φαίνεται ότι η ταύτιση απόψεων σταμάτησε σε αυτήν τη θεμελιώδη παραδοχή. Από εκεί και πέρα ενέσκηψαν οι γνωστές αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαίων ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε εξερχόμενος του eurogroup ότι «όλοι φοβόμαστε την κλιμάκωση των εξελίξεων σε μια πιστωτική κρίση». Όμως το Βερολίνο δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να «βάλει το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να διασώσει τις τράπεζες. Αντιθέτως αυτό που επιδιώκει σταθερά από την αρχή της κρίσης είναι να υποστούν μεγαλύτερες ζημιές οι τράπεζες μέσω της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι σύντομα αποδεικνύεται ατελέσφορη. Η Dexia ήταν από τις πρώτες τράπεζες που προχώρησαν στη διαγραφή του ελληνικού χρέους από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό την προκάλεσε την καταγραφή ζημιών ύψους 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ τώρα φαίνεται ότι μόνο με το διαχωρισμό των «τοξικών» από τα υγιή κεφάλαια θα αποφύγει μια δεύτερη ένεση ρευστότητας από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ολι Ρεν υποθέσεων τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών «προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες και να αυξηθούν τα περιθώρια ασφαλείας».

Από την άλλη πλευρά τόσο το Παρίσι όσο και η Μαδρίτη ανησυχούν ότι αν αφεθούν οι τράπεζες χωρίς κρατική ενίσχυση και ακόμα χειρότερα αν υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα ακόμα μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τότε θα βρεθούν σε δεινή θέση.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πλέον στην έγκριση της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF (πιθανότατα τις προσεχείς δύο εβδομάδες) που θα δώσει την απαραίτητη θωράκιση στις τράπεζες για να αντέξουν την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας και τις (άγνωστες για την ώρα) συνέπειές της στο σύνολο της ευρωζώνης.  
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...