Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Στην Αθήνα η κρίση,... γίνεται Μούσα

Καλλιτεχνική "έκρηξη" στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση διαπιστώνουν οι New York Times. Οδοιπορικό μέσα από πανέμορφες εικόνες

Όσο η χώρα μας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση, τόσο το καλλιτεχνικό κίνημα κερδίζει έδαφος. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση και η κρίση καλλιτεχνική αναγέννηση παρατηρούν ρεπόρτερ από τους New York Times.

"Η κρίση του χρέους έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον φωτεινό σημείο: μία έκρηξη καλλιτεχνικής δραστηριότητας ως απάντηση στην εθνική κρίση ταυτότητας που έχει προκαλέσει.", γράφει για τους Times ο Rachel Donadio.
"Οι γκαλερί έχουν αναπτυχθεί. Οι καλλιτέχνες του δρόμου ζωγραφίζουν μικροσκοπικά διαμάντια εν μέσω της εξαθλίωσης στο κέντρο της πόλης. Μία νέα γενιά κινηματογραφιστών έχει συλλάβει τον αέρα της αβεβαιότητας, κάνοντας το γνωστό παράξενο"
Οι New York Times χαρακτηρίζουν την οικονομική κρίση ως μούσα των τεχνών και απεικονίζουν σε φωτογραφικό τους υλικό το ακατάπαυστο ταλέντο των Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ο Αλέξανδρος Τζάννης κάθεται εν μέσω του έργου του που αποτελεί κομμάτι μίας έκθεσης στο Μεταξουργείο, ενώ λίγο παραπέρα ένα ακόμα κομμάτι της έκθεσης με τίτλο "Καλοκαίρι στη μέση του Χειμώνα" βρίσκεται στην Αθήνα για τα μάτια σας μόνο.


Στο χώρο της μεγάλης οθόνης νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν ταινίες που αντικατοπτρίζουν το αβέβαιο μέλλον της χώρας. Η ταινία "Attenberg" της Αθηνάς Ραχή Τσαγγάρη και ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου, που διεκδίκησε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την περασμένη χρονιά βρίσκονται ανάμεσά τους.


Σε τοίχους της πόλης βλέπουμε, πρώτα μία γυναίκα να κρατά στα χέρια της ένα τσουβάλι με ευρώ και γύρω από το κεφάλι της να έχει ένα φωτοστέφανο που γράφει "40 χρόνια+ Χρεοκρατία" και έπειτα ένα έργο που απεικονίζει χέρια που προσεύχονται προς τα κάτω στο κέντρο της Αθήνας.


Ενώ το φωτογραφικό οδοιπορικό κλείνουν η γκαλερί της Ρεβέκκας Κάμχη στο Μεταξουργείο που όπως δηλώνει η ίδια την επισκέπτονται για αγορές όλο και λιγότερα άτομα και τα έργα της Λυδίας Δαμπασίνα και του Γάλλου Matthieu Laurette αντίστοιχα στην προσωρινή έκθεση Kunsthalle Athena.



 
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...