Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Η εγκυμοσύνη ήρθε,... στην εφηβεία


«Έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί σε ηλικία 16 ετών. Αυτό ανέτρεψε τη ζωή μου όχι μόνο γιατί ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία εγώ. Και ο πατέρας του παιδιού ήταν συνομήλικός μου...».

Η Ειρήνη Η. γέννησε τη Γεωργία που σήμερα είναι 6 ετών όταν ήταν έφηβη. «Δεν ήταν πολύ εύκολο ούτε για μένα ούτε για τον πατέρα, ούτε φυσικά για την οικογένειά μου. Από τη στιγμή που έμεινα έγκυος η ζωή μου άλλαξε πορεία».
Όπως τονίζει, δεν μπορούσε να διακόψει την κύηση αφού οι γονείς της ήταν θρησκευόμενοι άνθρωποι. «Διέκοψα το σχολείο και ξεκίνησα δουλειά».
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία παραβίασε το στάδιο ανάπτυξης της Ειρήνης, τονίζει η ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια Δήμητρα Σφήκα, η οποία της προσέφερε στήριξη. «Οι δραστηριότητες ενός παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία, πρέπει να συνδέονται με την εκπαίδευσή του και φυσικά με την ανεμελιά και την ξενοιασιά». Η διακοπή της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κ. Σφήκα προκαλεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων οι οποίες μόνο αρνητικά επηρεάζουν τόσο τον έφηβο γονέα όσο και το παιδί που φέρνει στη ζωή.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
«Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην εφηβεία να έχει την ωριμότητα να αναλάβει το μεγάλωμα ενός παιδιού», λέει η κ. Αλεξάνδρα Κερασιώτη, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κερασιώτη πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον του έφηβου γονέα, τόσο το οικογενειακό όσο και το κοινωνικό. Η στήριξη που έχει ο έφηβος από τους γονείς του και κατά πόσο μπορεί με τη βοήθειά τους να σταθεί, καθώς και οι σχέσεις του μαζί τους.

«Όλα αυτά μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν και το παιδί. Όταν ο έφηβος γονέας αναγκαστεί να διακόψει τη μόρφωσή του- κάτι που συνήθως γίνεται- θα υποχρεωθεί να βρει μια δουλειά με χαμηλές αποδοχές και φυσικά αυτό θα επηρεάσει και τη ζωή του παιδιού. Είναι ένα ντόμινο».

Η Ειρήνη μετά την εγκυμοσύνη της άφησε το σχολείο στη Γ΄ Γυμνασίου και έπιασε δουλειά. «Αναγκάστηκε να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας σε μια ηλικία που θα ήθελε να ζήσει πιο ξένοιαστα». Και το γεγονός ότι δεν υπήρχε η στήριξη του πατέρα και το ότι παρέμεινε στην οικογενειακή εστία, δημιούργησε σύγχυση στους ρόλους που πρέπει να είναι ξεκάθαροι, εξηγεί η κ. Σφήκα. «Την ανατροφή του παιδιού την ανέλαβαν οι γονείς της Ειρήνης, οι οποίοι φυσικά το μεγάλωσαν ως ένα ακόμη παιδί τους και φυσικά με τον ίδιο τρόπο που μεγάλωσαν την Ειρήνη».

Ρεπορτάζ: Ζωή Λιάκα zliaka@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...