Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

"Τα δυσβάσταχτα μέτρα,... θα σας σκοτώσουν"

Στο πλευρό των Ελλήνων η γερουσιαστής Λάουρα Μοντέρο. "Δεν μπορεί οι Έλληνες να υποφέρουν από ανεργία, χαμηλούς μισθούς, φτώχεια και να αυξάνεται η φορολογία", λέει χαρακτηριστικά
Σε συνέντευξή της στην "Ελευθεροτυπία", η κα Μοντέρο επισημαίνει, πως "η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Αυτού του είδους τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα και θα σας σκοτώσουν", υπογραμμίζει.

"Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ' αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις, ότι ο κόσμος υποφέρει  και δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει και να επανεξετάσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερα δάνεια, μόνο για να πληρώσετε το χρέος σας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Για την Ελλάδα το ευρώ είναι υψηλό σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατανάλωσης, γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ευνοεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 167% του ΑΕΠ χρέος. Οι Ελληνες να υποφέρουν από την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συντάξεις, τη φτώχεια και την ίδια στιγμή ν' αυξάνεται η φορολογία", σημειώνει.
Όπως επισημαίνει, πρέπει να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για την αποπληρωμή του ελληνικού εσωτερικού χρέους και σ' αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι γαλλογερμανικές τράπεζες, που έχουν μερίδιο ευθύνης, καθώς έδωσαν χρήματα για να αγοράσει η Ελλάδα προϊόντα από τις δικές τους χώρες.
Αναφερόμενη στο πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση, η γερουσιαστής δηλώνει:
"Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στον εαυτό της και να κοιτάξει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Πρέπει ν' αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία. Είσαστε μια χώρα που έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές. Έχει γεωργία, έχει μεταλλεύματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της για την παραγωγή ενέργειας. Ζείτε σε μια περιοχή με στρατηγική θέση· εκμεταλλευτείτε τις υλικοτεχνικές σας υποδομές.
Εμείς, όταν συνέβη αυτό στην Αργεντινή, θελήσαμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά μας. Είχαμε γεωργία αλλά σήμερα είμαστε ο υπ' αριθμόν 1 παραγωγός σόγιας στον κόσμο. Βελτιώσαμε τις παραγωγές μας στο κρέας, προωθήσαμε την αγροτοβιομηχανία μας. Αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στη γεωργία στο 50%, κοιτάξαμε τη βιομηχανία μας. Δεν τα λύσαμε όλα, αλλά σήμερα είμαστε σαφώς καλύτερα".
Συγκρίνοντας Ελλάδα και Αργεντινή, αναφέρει πως οι δύο χώρες βαδίζουν σε δρόμους παράλληλους.
"Έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά ως λαοί, τον ίδιο ψυχισμό. Όταν συνέβη η κρίση το 2001, είχαμε κατάτι μικρότερο χρέος από το δικό σας. Ήταν στο 150% του ΑΕΠ αλλά σήμερα έχει κατεβεί στο 40%. Ο κόσμος στην Αργεντινή πέρασε πολύ δύσκολα, βγήκε στους δρόμους.
Από το 2001 που ξέσπασε η κρίση ώς το 2010, υπήρξε μεγάλη αναταραχή. Αλλάξαμε 5 φορές πρόεδρο στη χώρα μας. Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τότε. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στο 54%".
Σήμερα, στην Αργεντινή, οι δείκτες της οικονομίας έχουν βελτιωθεί αισθητά. Όπως αναφέρει η ίδια, το 2001 η ανεργία ανερχόταν στο 25%, ενώ σήμερα έχει κατέβει στο 8 -9%, ενώ από το 54% που ήταν το ποσοστό ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, κατέβηκε στο 20%.
"Βέβαια, αναγκαστήκαμε να κάνουμε και να ξανακάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Το 2001-2002 αντιστοιχούσε 1 δολάριο σε 1 πέσος, η αναλογία άλλαξε σε 1 δολάριο προς 3 πέσος και σήμερα έχει βελτιωθεί η αναλογία υπέρ του πέσος. Στην Αργεντινή επιτέλους έχουμε διαπραγματευτεί νέους οικονομικούς όρους. Ομως εσείς δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα λόγω του ευρώ", παραδέχεται, σημειώνοντας πάντως, πως και στη χώρα της η διαφθορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...