Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Ελλάδα και Ευρωζώνη,... μπαίνουν σε «αχαρτογράφητα νερά»


Του Τάσου Ζάχου
Σειρά διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες , με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής να προετοιμάζει το έδαφος για τις τελικές αποφάσεις της δεύτερης Συνόδου της Τετάρτης. 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα ξεχωρίζει η δήλωση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ότι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για «μεγαλύτερο» κούρεμα στο ελληνικό χρέος και
έτσι ετοιμάζονται να ζητήσουν από τους ιδιώτες και κυρίως τις τράπεζες να εγγράψουν «βαθύτερες απώλειες» στους προϋπολογισμούς τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «παίζουμε» εδώ και μέρες με αριθμούς στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού χρέους (PSI), που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και θεωρείται ξεπερασμένο ήδη από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την επιδείνωση της κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι τότε «ξεγέλασαν» τους οίκους αξιολόγησης
Στην πρώτη συμφωνία υπήρχε η απειλή της υποβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, όπως και τελικά έγινε.
Όμως το εθελοντικό της όλης διαδικασίας όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών έλυνε τα χέρια της Ευρώπης που απέφυγε έτσι ένα πιστωτικό γεγονός (credit event), δηλαδή την χρεοκοπία μιας χώρας και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ με «βαριά καρδία» ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, παρά το καθεστώς αξιολόγησης της χώρας μας, καθώς εξασφάλιζε τις αντίστοιχες εγγυήσεις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).
Θα κάνει πίσω και τώρα η ΕΚΤ;
Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν Γερμανία και Γαλλία να προτείνουν «μεγάλο και εθελοντικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 50 – 60%!
Η Γαλλία από την πλευρά της φέρεται να επιθυμεί την συναίνεση των τραπεζών, ενώ η Γερμανία είναι δεδομένο πως προκρίνει την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM),  που σενάρια τον θέλουν να συγχωνεύεται με τον EFSF πριν το 2013.
Ούτε όμως η Γερμανία επιθυμεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, κάτι που συνεπάγεται η αναγκαστική συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή του χρέους μας.
Πως όμως ένας ιδιώτης θα δεχτεί να εγγράψει απώλειες 50 ή 60% στους ισολογισμούς του για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία διαπραγματεύονται στο ήμισυ της αξίας τους αυτή την στιγμή εθελοντικά;
Με ποιο κίνητρο ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ΕΕ θα πείσει τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανταλλάξει τους τίτλους του με νέους στο ήμισυ της αξίας τους, όταν ακόμα και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50 ή 60% δεν εξασφαλίζει από μόνο του την βιωσιμότητα του;
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσει , παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της δεν μπαίνουν στην διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Όμως η κεντρική τράπεζα δεν έχει το πρώτο λόγο.
Τι λένε τα σενάρια
Το μέρος του χρέους που είναι στο τραπέζι για κούρεμα αφορά μόνο τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες, όπως έγινε και τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα από 360 δισ.  ευρώ που είναι περίπου το χρέος της Ελλάδας, το PSI συμπεριλαμβάνει μόνο τα 150 δισ. ευρώ που κατέχουν ιδιωτικές τράπεζες (ελληνικές και ευρωπαϊκές) και ασφαλιστικοί οργανισμοί.
Δεν συμπεριλαμβάνει τα Ομόλογα της ΕΚΤ, περίπου € 60 δισ. ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους € 65 δισ, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ, Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δισ και άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Έτσι με βάση το «κούρεμα» που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ύψους 21%, η Ελλάδα θα έσβηνε 31 δισ. ευρώ χρέος (Μείωση του στο 130% του ΑΕΠ).
- Κούρεμα 40%
Σε αυτή την περίπτωση από τα 150 δισ. ευρώ υπάρχει μείωση κατά 60 δισ. ευρώ , όμως όπως υπολογίζουν οι αναλυτές θα χρειαστούν 26 δισ. ευρώ που θα πρέπει να δανειστεί η Ελλάδα για να ανακεφαλαιοποίησει τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι το συνολικό όφελος πέφτει στα 34 δισ. ευρώ (άρα χρέος στο 130% του ΑΕΠ όπως και στην πρώτη περίπτωση).
Επίσης ακόμα και αν στα 150 δισ. ευρώ προστεθούν και τα ομόλογα των απλών ιδιωτών (σύνολο 202 δισ. ευρώ χρέος) τότε η μείωση στο ΑΕΠ φτάνει στο 125% του ΑΕΠ.
- Κούρεμα 50%
Σε αυτή την περίπτωση από τα 150 δισ. ευρώ θα προκύψει μείωση 75 δισ. ευρώ στο χρέος , αλλά η χώρα μας θα αναγκαστεί να δανειστεί περίπου 31 δισ. ευρώ για τράπεζες και ταμεία.
Άρα το συνολικό όφελος είναι περίπου 44 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή μείωση του χρέους στο 126% του ΑΕΠ ή στο 120 % του ΑΕΠ αν συνυπολογιστούν και τα ομόλογα των απλών ιδιωτών.
Το παραπάνω σενάριο προωθούν οι Γερμανοί σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το συμπέρασμα όμως που προκύπτει είναι ότι και σε καμία περίπτωση και πάλι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αν υπολογίσουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2013, ενώ η τρόικα υπολογίζει αύξηση του χρέους μας στα 385 δισ. ευρώ το 2012!
Απλά σύμφωνα και με την έκθεση της θα μειωθεί το ύψος των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα από τους εταίρους της. Σύμφωνα με την τρόικα για να διατηρηθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα στα επίπεδα που είχαν υπολογιστεί τον Ιούλιο (109 δισ. ευρώ), θα πρέπει να υπάρξει απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60%, ενώ αν περιοριστεί στο 50% οι νέες δανειακές ανάγκες θα είναι ελαφρά περισσότερες, στα 114 δισ. ευρώ ή περίπου 5 δισ. υψηλότερες απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.
Συμπέρασμα;
Ελλάδα και Ευρωζώνη μπαίνουν σε «αχαρτογράφητα νερά» , καθώς σε περίπτωση "κουρέματος" κατά 50% είναι πιθανό να έχουμε πιστωτικό γεγονός, οι οίκοι αξιολόγησης να προσχωρήσουν σε μαζικές υποβαθμίσεις και πολλές  τράπεζες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία να χρειαστούν ισχυρές "ενέσεις" χρήματος για να μην καταρρεύσουν.
Ειδικά όταν Γαλλία και Γερμανία φαίνεται να αδυνατούν να συμφωνήσουν για το αν και με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί ο EFSF που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πιθανό «σοκ» στις αγορές αλλά και σε ορισμένες τράπεζες.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να στηρίξουν τις τράπεζες με 90 έως 100 δισ. ευρώ , την ώρα όμως που ΔΝΤ και αναλυτές τονίζουν ότι το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση τους είναι πολύ μεγαλύτερο....
Επιπλέον το «κούρεμα» που μας ράβουν θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους όπως η μόνιμη εποπτεία από την τρόικα στην χώρα μας και η εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί την μείωση του συνόλου του χρέους της σε διαφορετικό πλαίσιο, μέσω των αγορών, αν θέλει πραγματικά να ορθοποδήσει και να βγει σε αυτές νωρίτερα από το 2021 όπως γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
Διαφορετικά στο πλαίσιο του PSI ένα μικρότερο "κούρεμα" της τάξης του 35 -40% θα ήταν λιγότερο οδυνηρό για όλους...
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...