Ο ελεγκτές δεν φεύγουν όμως ακόμα αφού, με εντολή Μέρκελ και Σαρκοζί, αναλαμβάνουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή και επίτευξη των στόχων στο Μνημόνιο. Καθώς δεν έχει πια νόημα να ελέγχουν την κυβέρνηση απλά για να διαπστώνουν πως δεν εφαρμόζονται όσα προβλέπει το Μνημόνιο, κάνουν σχέδια για να τα... εφαρμόσουν οι ίδιοι.
Στην τελευταία σύσκεψη χθες βράδυ ετέθη επιτακτικά το ζήτημα της ενεργοποίησης και επιβολής της «Ομάδος Κρούσεως» της ΕΕ στα κρίσιμα υπουργεία, με πρώτο απ’ όλα το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι η Ομάδα του Χόρστ Ράιχενμπαχ θα αναλάβει ουσιαστικά να «τρέχει» δράσεις και μέτρα που, υπό άλλες συνθήκες, θα βάλτωναν στα μεσοδιαστήματα των ελέγχων.
Πρόσθετη πίεση ασκεί η Τρόικα με την 6η δόση. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε με δηλώσεις του στη Φινλανδία ότι τα Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας επαρκούν μέχρι μέσα Νοεμβρίου, δίνοντας το στίγμα ότι οι αποφάσεις μπορούν να περιμένουν μισό έως και έναν μήνα επιπλέον, αφήνοντας την Ελλάδα στο «τηγάνι», να κάνει σχέδια αν της φτάνουν και έως πότε τα λεφτά.
Όπως διαφαίνεται πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την Ελλάδα –ειδικά αν αυτές πρόκειται να επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις τράπεζές τους- αλλά κερδίζουν χρόνο βάζοντας μπροστά σαν δικαιολογία την Ελλάδα.
Αυτό δημιουργεί πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει και «τα μέτρα της» για το επικείμενο κούρεμα του χρέους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστά της τάξης ακόμη και του 50%... Μέρκελ και Σαρκοζί ουσιαστικά έβαλαν και τυπικά ταφόπλακα στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τώρα όλα αλλάζουν και η κυβέρνηση τρέχει να σώσει ό,τι σώζεται από την παλιά συμφωνία. Αυτή ήταν και η ποινή της, αφού το καλοκαίρι δεν εφάρμοσε πρώτη όσα ανέμενε η Τρόικα.
Το χειρότερο, όμως, δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τις αποφάσεις για το ποσό του χρέους που θα διαγραφεί. Παρατηρεί Μέρκελ και Σαρκοζί να δαφωνούν και να αναβάλλουν τις αποφάσεις αφού, όπως περίπου ομολογεί και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική Bild, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι να κάνουν: όλα είναι πρωτόγνωρα, τίποτα δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε συνθήκες ευρώ και δεν ξέρουν πώς και απέναντι σε τι να προετοιμαστούν, στα σενάρια που κάνουν για την Ελλάδα.
Το μόνο σίγουρο, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο, μια νέα εποχή διανοίγεται για την Ελλάδα και ολοκληρη την ΕΕ: το «καταναλωτικό όργιο» τελειώνει, οι πλούσιες χώρες θα πληρώνουν (μέσω EFSF) για τις χρεοκοπημένες (όπως η Ελλάδα) αλλά και για τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (με πρώτη την Ελλάδα) θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς νέα δάνεια, στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου