Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Προνομιούχες μετοχές,... ή κρατικοποίηση για τις τράπεζες


Προνομιούχες μετοχές ή κρατικοποίηση για τις τράπεζες 

Εν αναμονή ενός μεγάλου κουρέματος από τη Σύνοδο Κορυφής
Με αμείωτη ένταση παρακολουθούν οι τραπεζίτες τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε εξέλιξη μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΚΤ και του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), από τις οποίες θα κριθεί το μέλλον όχι
μόνο του εγχώριου αλλά και του πανευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν σε μία συμφωνία ή

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
να θέσουν τις βάσεις ενός ευρύτερου συμβιβασμού για το μέγεθος του εθελοντικού ή μη «κουρέματος» επί του ελληνικού χρέους, τον τρόπο λειτουργίας του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η σεναριολογία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους εντάθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς υπήρξαν διάσπαρτες και σε αρκετές περιπτώσεις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΕ.
Πλησιάζει το μεγάλο «κούρεμα»
Παρά τις πιέσεις που ασκούν τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα για συγκράτηση των απομειώσεων κάτω από το 40%, ώστε η αναδιάρθρωση να γίνει σε εθελοντική βάση, η γερμανική πλευρά δείχνει αμετακίνητη στη θέση της για σημαντική διαγραφή του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα διαμορφωθεί μεταξύ 50% και 60%, την ίδια ώρα που από στη γερμανική βουλή κυκλοφορεί σχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» τουλάχιστον στο 60%.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιους τίτλους θα αφορά η αναδιάρθρωση. Χθες κυκλοφόρησαν φήμες περί κουρέματος στα ομόλογα που λήγουν έως και το 2035 και όχι έως και το 2020 που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι οποίες εάν επαληθευτούν θα διπλασιάσουν τις ζημιές για τις τράπεζες.
Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν
Με βάση το πιο δυσμενές σενάριο («κούρεμα» 60% επί των τίτλων που ωριμάζουν έως και το 2035), οι απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για κεφάλαια που θεωρείται απίθανο να αναπληρωθούν από τους υφιστάμενους ή νέους μετόχους ή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ομίλων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ως εκ τούτου θεωρείται απαραίτητη η στήριξη από κρατικά κονδύλια, δηλαδή ευρωπαϊκά, με δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο δε διαθέτει τα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών και θα αναγκαστεί να τα δανειστεί από τους μηχανισμούς που θα συνοδεύουν την τελική συμφωνία για το χρέος.
Κόντρα Βενιζέλου - τραπεζών
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, ζήτησαν η σχετική στήριξη να τους παρασχεθεί με τους ίδιους όρους που θα ισχύσουν και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, τόνισαν στον κ. Βενιζέλο ότι θα πρέπει να διεκδικήσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές υπέρ του EFSF, ώστε να μην αλλοιωθεί η μετοχική τους σύνθεση, όπως θα συμβεί στην περίπτωση παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία θα γίνει βάση της ελληνικής νομοθεσίας με κοινές μετοχές.
Από τις δηλώσεις του υπουργού δε διαφάνηκε ότι οι εκκλήσεις αυτές είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Ο κ. Βενιζέλος λίγες ώρες αργότερα δήλωνε ότι «όσοι επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την επανακεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά. Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...