Στη μελέτη που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ερευνητές σε δείγμα Εβραίων Ασκενάζι - ενός πληθυσμού που θεωρείται «σφιχτός» και επομένως προσφέρεται για γενετικές μελέτες - διαπίστωσαν ότι οι υπερήλικοι του δείγματος είχαν κληρονομήσει μια υπερδραστήρια έκδοση του ενζύμου τελομεράση.
Όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που γίνονται αιωνόβιοι φαίνεται ότι διαθέτουν έναν μηχανισμό συνεχούς επιδιόρθωσης της φθοράς του οργανισμού σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους στους οποίους ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί ακατάπαυστα, ενώ κάποια στιγμή σταματά να λειτουργεί εντελώς με αποτέλεσμα την ταχεία γήρανση των κυττάρων.
Κληρονομικός
Μάλιστα, από την αιματολογική εξέταση 86 Εβραίων Ασκενάζι και των απογόνων τους διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός αυτός κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Η τελομεράση βοηθάει στην αναπαραγωγή των τελομερών, του τμήματος που βρίσκεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και από τους ειδικούς παραλληλίζεται με τα πλαστικά άκρα των κορδονιών.
Τα νέα ευρήματα ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών ενάντια στη γήρανση, βοηθώντας έτσι και όσους ανθρώπους- δηλαδή τους περισσότερους- δεν έχουν κληρονομήσει την υπερδραστήρια εκδοχή της τελομεράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου