Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Ανίατη,... σπατάλη

Φαίνεται πως το όργιο της συνταγογράφησης δεν έχει γιατρειά. Συνταγές αξίας 320.000 ευρώ σε διάστημα 20 ημερών έγραψε γιατρός του ΙΚΑ στην Αττική
Ενδεικτικό της σπατάλης με τα φάρμακα είναι το περιστατικό που έφερε στο φως ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμος Βουδούρης.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε γιατρός του ΙΚΑ στην Αττική να έχει γράψει
2.200 συνταγές αξίας 320.000 σε είκοσι εργάσιμες ημέρες.
Ο όγκος των συνταγών, όπως υπογράμμισε ο Γεράσιμος Βουδούρης στο συνέδριο Pharmapoint, είναι δυσθεώρητος, τονίζοντας ότι "θα βγουν και ονοματεπώνυμα".

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Με τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών, όπως ανέφερε, έχουν εξοικονομηθεί 140 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο.
Επισήμανε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του φαρμάκου θα είναι προκαθορισμένη και αυτοματοποιημένη, ανάλογα με το νόσημα, ενώ θα επανέλθει στην ατζέντα το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με τη δραστική ουσία.
Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διαπραγματεύεται αυτόνομα τις τιμές 100-150 φαρμάκων υψηλού κόστους (από το σύνολο της λίστας των 6.500 φαρμάκων) και τη διάθεσή τους μέσα από τα 14 ίδια φαρμακεία του σε όλη τη χώρα, εκτιμώντας ότι από αυτό μπορούν να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.
Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 η εγχώρια αγορά φαρμάκου υποχώρησε κατά 12,9% σε αξία, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κ. Θεοδοσιάδης, τόνισε ότι υπάρχει "διαρροή" της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, η οποία καταλήγει στις τσέπες διαφόρων εμπλεκομένων στον χώρο της Υγείας.
Να σημειωθεί πως εντός των επόμενων ημερών δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις μετακίνησης υπαλλήλων από τα τέσσερα συγχωνευόμενα ασφαλιστικά ταμεία στον νέο ενιαίο φορέα.
Ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, θα συνάψει συλλογική σύμβαση με τους φαρμακοποιούς, με προσάρτημα ατομικής σύμβασης, που θα αφορά πειθαρχικά θέματα.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...