Η αιφνιδιαστική ακύρωση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 13ης Οκτωβρίου και οι πληροφορίες που μεταδίδουν από το πρωί γερμανικά ΜΜΕ, πως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επισκέπτεται την Πέμπτη την Αθήνα, έχει στις αποσκευές του σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
της Ελλάδας, γκρέμισαν για μια ακόμη ημέρα το Χρηματιστήριο, το οποίο προεξοφλεί πλέον τα χειρότερα.
Η ελληνική «αγορά άνοιξε και παραμένει έως τώρα στο -4,5%, ενώ τα άσχημα νέα ήρθαν για μία ακόμη φορά για τις τράπεζες, που πέφτουν από 8% έως και 10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle επικαλούμενη και σχετικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το σχέδιο του Ρέσλερ προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Πάντοτε κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία θα κατευθυνθεί από ανεξάρτητο νομικό και οικονομικό σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.
Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός φέρεται – κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες – να κομίζει και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των (γερμανικών βέβαια) επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως για το Χρηματιστήριο το «κλίμα» είχε διαμορφωθεί από αργά χθες, όταν έγινε αντιληπτός ο σχεδιασμός ομηρείας της χώρας μας για τη χορήγηση της 6ης δόσης του δανείου της τρόικας.
Οι δανειστές, βλέποντας και αυτοί την αδυναμία έστω και προσέγγισης των στόχων, κινούνται εκβιαστικά στην κατεύθυνση κλειδώματος της κατάστασης στην Ελλάδα, πιέζοντας ασφυκτικά για τις ιδιωτικοποιήσεις (παραχωρήσεις, είπε για τη ακρίβεια ο Γιούνκερ, ανακοινώνοντας την ακύρωση του συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου), ενώ απαιτούν τη νομοθετική κατοχύρωση των πρόσθετων μέτρων, πριν εκταμιευθούν τα 11 δισ.
Σε ένα τέτοιο κλίμα δεν προκαλεί εντύπωση η κατακρήμνιση της αγοράς, που λίγο μετά τη μία το μεσημέρι υποχωρούσε κατά 4,68%, με τον γενικό δείκτη στις 745 μονάδες. Πιο μεγάλη βέβαια η υποχώρηση για τον δείκτη μετοχών υψηλής (;) κεφαλαιοποίησης, που έχανε 5,5%.
Από το ναυάγιο διασώζονταν μόνο οι μετοχές των ΚΑΕ και του Jumbo... ενώ ομάδα των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων (Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν κ.λπ.) σημείωνε μικρή πτώση της τάξης του 4-5%, σε αντίθεση με την ελεύθερη πτώση του τραπεζικού κλάδου.
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου