Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2011

Η κατανάλωση αυγών,... δεν ανεβάζει τη χοληστερίνη

Μετά από έρευνα που έγινε σε ομάδες υγιών ατόμων αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. 
Μετά από έρευνα που έγινε σε ομάδες υγιών ατόμων αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
Το αυγό θεωρείται πολύτιμη τροφή. Περιέχει όμως ένα θρεπτικό συστατικό, τη χοληστερόλη. Κατά μέσο όρο, ένα βραστό αυγό (50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001).
Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφή μας.
Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ενώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.
Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008, απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).
Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Επίσης, η κατανάλωση του αυγού θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Έτσι λοιπόν, η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα αρχίζει σιγά-σιγά να απομακρύνεται. Ας μην ξεχνάμε όμως το “μέτρον άριστον” που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στην διατροφή μας.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...