Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2011

Τα μήλα βλάπτουν σοβαρά την υγεία... των δοντιών

Έως και τέσσερις φορές πιο επιβλαβής για τα δόντια η κατανάλωση μήλων σε σχέση με την κατανάλωση αναψυκτικών
Μπορεί η παροιμία να λέει ότι «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει και για τον οδοντίατρο. Το αντίθετο μάλιστα! Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής στο King’s College
του Λονδίνου, η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές πιο καταστρεπτική για τα δόντια σε σύγκριση με την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.Σύμφωνα με τη μελέτη των βρετανών επιστημόνων επιβαρυντική για τα δόντια μπορεί να είναι επίσης η κατανάλωση κρασιού και μπύρας.


www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
«Δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε» αναφέρει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρτλετ, επικεφαλής της μελέτης και προσθέτει: «Οι γιατροί σημειώνουν ορθά ότι τα μήλα κάνουν καλό στην υγεία, ωστόσο εάν κάποιος τρώει μήλο με αργούς ρυθμούς, τα υψηλά επίπεδα οξύτητας που δημιουργούνται στο στόμα μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Την ίδια στιγμή τα αναψυκτικά και κυρίως τα τύπου κόλα που έχουν συνδεθεί με φθορά των δοντιών δεν φάνηκε από τη μελέτη μας να αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών».
Βλάβες στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη
Οπως προέκυψε από τη μελέτη των επιστημόνων σε δείγμα 1000 ανθρώπων, τα άτομα που κατανάλωναν μήλα είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβες στην οδοντίνη – την ίδια στιγμή όσοι κατανάλωναν ανθρακούχα ποτά δεν παρουσίαζαν επιπλέον κίνδυνο καταστροφής των δοντιών. Και οι φρουτοχυμοί φάνηκε να τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο φθοράς στην αδαμαντίνη και συγκεκριμένα στο επάνω μέρος των δοντιών κοντά στα ούλα ενώ η μπύρα, που είναι όξινη, αύξανε τις πιθανότητες καταστροφής της οδοντίνης κατά τρεις φορές.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες για τα δόντια μας
Μια καλή συμβουλή που δίνουν οι επιστήμονες είναι η κατανάλωση των μήλων να συνοδεύεται από λίγο γάλα ή τυρί που περιέχουν αμφότερα ασβέστιο. Και αυτό διότι το ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα.
Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν η κατανάλωση νερού αμέσως μετά την κατανάλωση του μήλου, αφού το νερό «ξεπλένει» το στόμα. Ενώ και η κατανάλωση χυμών με καλαμάκι, είναι ένας τρόπος προστασίας των δοντιών καθώς έρχονται λιγότερο σε επαφή με το χυμό.  Και το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να βοηθήσει καθώς δημιουργεί ένα ‘φράγμα’ μεταξύ της τροφής και των δοντιών.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...