Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2011

Το... σκέφτομαι και γράφω,... μειώνει το άγχος

Η γραπτή έκφραση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και των ψυχικών τραυμάτων
Η γραπτή έκφραση και εξωτερίκευση των οδυνηρών και δυσάρεστων συναισθημάτων που προκαλούν αγχογόνες και τραυματικές καταστάσεις – όπως η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, ένα σοβαρό ατύχημα και άλλες δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες-
μπορούν να βοηθήσουν στην εκτόνωση και τη θεραπεία των τραυμάτων αυτών. Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας η αποτύπωση των τραυματικών εμπειριών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τις διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Ο Δρ. James W. Pennebaker, καθηγητής στην έδρα της ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, μελέτησε δεκάδες φοιτητές. Ο Δρ Pennebaker τους ζητούσε να καταγράφουν κάθε ημέρα, επί 15 λεπτά, στρεσογόνα και δυσάρεστα συναισθήματα που βίωσαν εξαιτίας διάφορων γεγονότων που επιβάρυναν την ψυχολογική τους διάθεση. Το πόρισμα των ερευνών ήταν ότι οι συμμετέχοντες, μετά από λίγο καιρό παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων του άγχους τους ενώ η ευεργετική αυτή επίδραση επεκτάθηκε και σε ψυχοσωματικά συμπτώματα αφού αρκετοί δήλωσαν ότι περιόρισαν ακόμη και τη χρήση παυσίπονων εξαιτίας της γραπτής αυτής άσκησης.

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Πώς λειτουργεί η γραπτή έκφραση;
Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι είχαν συνηγορήσει στο παρελθόν υπέρ της ευεργετικής επίδρασης της γραπτής έκφρασης καθώς βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις συναισθηματικές τους αναστολές. Ωστόσο, οι έρευνες του Δρ. Pennebaker, αποκάλυψαν έναν πολύ πιο σύνθετο μηχανισμό. Η προσπάθεια αποτύπωσης σκέψεων και συναισθημάτων υποχρεώνει το γράφοντα να οργανώσει τη σκέψη του επ' αυτών που βίωσε, να προσπαθήσει να συνθέσει μια ιστορία που να βγάζει ολοκληρωμένο νόημα και να αξιολογήσει τα συναισθήματά του. Ενεργοποιώντας τη νοητική και ψυχική αυτή διαδικασία, ο γράφων βγαίνει πιο εύκολα από το φαύλο κύκλο του αναμασήματος των ίδιων σκέψεων. Ενώ παραδεχόμενος, έστω και στον εαυτό του αρχικά τα όσα του συνέβησαν και τον ψυχικό αντίκτυπο που είχαν αυτά μπορεί μετά πιο εύκολα να τα παραδεχτεί και στους άλλους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η διαδικασία της γραπτής αποτύπωσης των συναισθημάτων δεν μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από πνευματικές και συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, μελαγχολία και άλλα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...