Η πειραματική γονιδιακή θεραπεία «θα μπορούσε να βελτιώσει τη μυική μάζα και λειτουργικότητα σε ασθενείς με ορισμένες εκφυλιστικές διαταραχές των μυών», όπως η μυϊκή δυστροφία ή η πολλαπλή σκλήρυνση, αναφαίρουν ερευνητές του Εθνικού Νοσοκομείου Παίδων του Οχάιο.
Ο τροποποιημένος ιός χρησιμοποιήθηκε ως φορέας για τη μεταφορά ενός ανθρώπινου γονιδίου.
Πρόκειται για το γονίδιο της φολλιστατίνης, μιας γλυκοπρωτεΐνης η οποία με τη σειρά της ανταγωνίζεται τη μυοστατίνη, μια ουσία που φυσιολογικά αποτρέπει την υπερβολική ανάπτυξη των μυικών ινών.
Όταν ο ιός χορηγήθηκε με ένεση στους μηρούς υγιών μακάκων και οι μυς της περιοχής άρχισαν να μεγαλώνουν σε διάστημα τριών μηνών.
Η μυϊκή ενδυνάμωση διατηρήθηκε για τουλάχιστον 15 μήνες, ένδειξη ότι τα αποτελέσματα της γονιδιακής θεραπείας θα διαρκέσουν.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η αποτελεσματικότητα της γονιδιακή θεραπείας σε ασθενείς δεν έχει επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι τα πειραματόζωα δεν έπασχαν από κάποια εκφυλιστική ασθένεια των μυών.
Το σημαντικό πάντως ήταν ότι η μόλυνση με τον τροποποιημένο ιό δεν προκάλεσε καρκίνο, όπως είχε συμβεί παλαιότερα σε ορισμένες δοκιμές πειραματικών γονιδιακών θεραπειών.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου