Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Τρεις κρίσιμες αποφάσεις,... για Ελλάδα και Ευρωζώνη


Τρεις κρίσιμες αποφάσεις για Ελλάδα και Ευρωζώνη 

Το «γενναίο» κούρεμα του χρέους και η στήριξης των τραπεζών κυριαρχούν στις διαβουλεύσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες αλλά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και κυρίως των 17 μελών της ευρωζώνης βρίσκονται (ξανά) αντιμέτωποι με τον χρόνο και ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 
Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (23 Οκτωβρίου) καθώς και η Σύνοδος των ηγετών του G20 (3-4 Νοεμβρίου) αναγκάζουν τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους κοινοτικούς αξιωματούχους να καταστρώσουν άμεσα μια «συνολική στρατηγική» για τη στήριξη του ευρώ.

Μπορεί βέβαια κατά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ το ευρώ να μην κινδυνεύει -όπως δήλωσε χθες στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1- όμως όλοι συμφωνούν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη αναβολή και με τρόπο «καθησυχαστικό για τις αγορές» που κινούν.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg συμπυκνώνει τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε τρία σημεία:

- να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς είναι οι χώρες που αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους και θα οδηγηθούν σε κάποιου είδους χρεοκοπία

- να υπολογιστεί επακριβώς το κόστος της αναδιάρθρωσης χρέους για τις τράπεζες

- να καταβληθούν οι αναγκαίες χρηματικές εγγυήσεις ώστε να πειστούν οι αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά

Σύμφωνα με το Bloomberg οι δύο χώρες που οπωσδήποτε θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναδιάρθρωση του χρέος τους - το οποίο στα σημερινά επίπεδα κρίνεται μη διαχειρίσιμο- είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Σε αυτό συμφωνεί και η ανάλυση του πρακτορείου Reuters που αναφέρει ότι «η ανησυχία για την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους έχει διογκωθεί για την Ελλάδα καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η αντοχή του κόσμου στη λιτότητα εξαντλείται».

Το ύψος του «κουρέματος» θα πρέπει να ανέλθει στο 70% για τη χώρα μας και στο 40% για την Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg.

Αυτό θα προκαλέσει αυτομάτως μια ζημιά μεγαλύτερη από 300 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο στήριξης 3 τρισ. ευρώ «για να αντιμετωπιστεί οριστικά η κρίση» σημειώνει το ίδιο πρακτορείο.

«Αν το συμφωνηθέν ποσό δεν είναι αρκετό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών τότε η Ιταλία με τη χαοτική πολιτική κατάσταση και την οικονομική επιβράδυνση» θα είναι πιθανότατα η επόμενη χώρα που θα βρεθεί στη δίνη των αγορών, προβλέπει το Reuters.

Σε μια άλλη ανάλυση, οι Financial Times σημειώνουν ότι «μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων για το 2011 καθώς η λιτότητα αυξάνει τα χρέη τους».

Καθώς λοιπόν υπάρχουν τόσες διαφορετικές παράμετροι «και τόσα ''αν'' στη διαδικασία, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής από τους Ευρωπαίους είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη» σημειώνει το Reuters.

«Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου δεν θα μιλάμε για ελληνικό χρέος. Διότι ή αυτό θα εξαφανιστεί ή εμείς» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας πρώην επίτροπος της Κομισιόν στο πρακτορείο.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...