Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Μεσογειακή ασπίδα,... για τον εγκέφαλο


Ακόμα ένα λόγο για να τρώμε μεσογειακά ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μελετώντας μερικές εκατοντάδες εθελοντές διαπίστωσαν ότι η παραδοσιακή διατροφή είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο – ένα όφελος που προστίθεται στο καλό που κάνει στην καρδιά και στην προστασία μας από τον καρκίνο. Μένει να πειστούμε να τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως - και λιγότερα κρέατα, λίπη και πρόχειρα φαγητά...
Στη μελέτη «η υιοθέτηση της μεσογειακής
διατροφής σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ήπιας νοητικής διαταραχής – ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής νοητικής λειτουργίας και της άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλαος Σκαρμέας, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Επιπλέον, «οι εθελοντές οι οποίοι ήδη είχαν ήπια διαταραχή της νοητικής λειτουργίας τους, αλλά έτρωγαν μεσογειακά, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εξελιχθεί η διαταραχή σε νόσο του Άλτσχαϊμερ», πρόσθεσε.
Ο δρ Σκαρμέας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια διατροφής σε 1.393 υγιείς εθελοντές και 482 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή κατά την έναρξη της μελέτης.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Όπως γράφουν στο τεύχος Φεβρουαρίου της επιθεώρησης «ArchivesofNeurology», 4,5 χρόνια έπειτα από την έναρξη της μελέτης, είχαν αναπτύξει ήπια νοητική διαταραχή 275 από τους εθελοντές που είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία κατά την έναρξή της.
Σε σύγκριση με όσους εθελοντές προτιμούσαν την δυτικού τύπου διατροφή, όσοι έτρωγαν μεσογειακά διέτρεχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της νοητικής λειτουργίας τους.

Από τους εθελοντές που είχαν ήπια νοητική διαταραχή κατά την έναρξη της μελέτης, οι 106 παρουσίασαν εξέλιξη της διαταραχής σε νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η μεσογειακή διατροφή έδρασε προστατευτικά: όσοι πάσχοντες την ακολουθούσαν πιστά, είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Πολύπλοκοι μηχανισμοί

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλό μας επειδή βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Ενδέχεται επίσης να μειώνει τη φλεγμονή – ένας ακόμα από τους παράγοντες που έχει σχετιστεί με την ήπια νοητική διαταραχή.

Ποια από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής είναι αυτά που ωφελούν περισσότερο τον εγκέφαλο; Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λίγο αλκοόλ, τα πολλά ψάρια που είναι πλούσια στα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μειωμένα επίπεδα κορεσμένων λιπών (λόγω μειωμένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τηγανητών) δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...