Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

«Καμπανάκι»,... για τις παχύσαρκες εγκύους


Τους ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι παχύσαρκες γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, υπογραμμίζουν στα αποτελέσματα νέας έρευνας ειδικοί από το Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου. 
Σύμφωνα με επιστήμονες οι παχύσαρκες εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού ενώ διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από αυτές που έχουν κανονικό δείκτη
μάζας σώματος να γεννήσουν μωρά με χαμηλό σωματικό βάρος.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα της πρώτης εγκυμοσύνης 385 παχύσαρκων γυναικών ενώ εξέτασε δείγματα αίματος που είχε λάβει από 208 από τις εθελόντριες.
Κατόπιν, συνέκριναν τις συμμετέχουσες με άλλες γυναίκες που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 18.8% των παχύσαρκων γυναικών γέννησαν μωρά με βάρος μικρότερο των 2.5 κιλών ενώ το 13.4% γέννησαν παιδιά με ιδιαίτερα αυξημένο σωματικό βάρος.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Τα αντίστοιχα ποσοστό για τις μητέρες με φυσιολογικό βάρος ήταν 10%.
Επίσης, διαπιστώθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος προεκλαμψίας, μιας κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στη πρώτη εγκυμοσύνη και χαρακτηρίζεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.
Σε ποσοστό 11.7% οι παχύσαρκες γυναίκες που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες εμφάνισαν προεκλαμψία, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τις παχύσαρκες γυναίκες που είχαν μια ή περισσότερες εγκυμοσύνες στο παρελθόν ήταν 6% και για τις μητέρες με φυσιολογικό βάρος 2%.
Ο κίνδυνος μάλιστα για την εκδήλωση προεκλαμψίας φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με το βάρος που έπαιρνε η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μάλιστα, οι παχύσαρκες γυναίκες διέτρεχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν πρόωρο τοκετό κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη, καθώς το ποσοστό (11.9%) ήταν σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο πρόωρου τοκετού που παρατηρείται στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό σωματικό βάρος των βρεφών έχουν συνδεθεί με νοσολογικές καταστάσεις όπως εγκεφαλική βλάβη, δυσκολίες στην αναπνοή, μαθησιακά προβλήματα και μεγαλύτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ακόμη ότι οι εθελόντριες εμφάνισαν μεγαλύτερη συχνότητα ανάγκης για καισαρική τομή ενώ νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (4,6 ημέρες) από ό,τι ο μέσος όρος γυναικών (3 ή λιγότερες ημέρες).
«Ο μεγάλος αριθμός παιδιών με χαμηλό σωματικό βάρος ήταν κάτι που δεν περιμέναμε δεδομένου ότι η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με τη γέννηση υπέρβαρων μωρών», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Λοουσίλα Πόστον.
«Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε την πρώτη εγκυμοσύνη ως ένα επιπλέον πρόβλημα για τις παχύσαρκες εγκύους, οι οποίες γνωρίζουμε πλέον ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης από αυτές με κανονικό δείκτη μάζας σώματος».
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ακόμη με ακρίβεια το λόγο για τον οποίο η παχυσαρκία προκαλεί αυτά τα προβλήματα, εκτιμούν ωστόσο ότι μπορεί να οφείλονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν δηλαδή οι φυσιολογικές ποσότητες ινσουλίνης δεν είναι ικανές να μεταφέρουν τη γλυκόζη στο αίμα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics and Gynecology».
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...