Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

SOS για καρκίνο,... από συχνή χρήση κάνναβης


Η συχνή ή μακροχρόνια χρήση ινδικής κάνναβης, ιδίως όταν αρχίζει στην εφηβεία, μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στους όρχεις. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε αμερικανική έρευνα, η πρώτη που έβαλε στο μικροσκόπιο τη σχέση κάνναβης και καρκίνου των όρχεων.

O καρκίνος των όρχεων παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 - σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, τα κρούσματα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 3-6%. Είναι συνηθέστερος στους νέους άνδρες, αντίθετα με άλλες μορφές καρκίνου, και οι επιπτώσεις του φτάνουν στο μέγιστο στις ηλικίες 20-40.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Η έρευνα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Στίβεν Σβαρτζ, επιδημιολόγο στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Ηutchinson του Σιάτλ, αφήνει να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι η αύξηση των προσβληθέντων από καρκίνο των όρχεων μπορεί να έχει κάποια σχέση με την αύξηση στη χρήση ινδικής κάνναβης.

Ο συσχετισμός www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.


Οι επιστήμονες προσέγγισαν 369 άνδρες ηλικίας 18-44 ετών, στους οποίους είχε γίνει διάγνωση καρκίνου των όρχεων, και τους ρώτησαν εάν έκαναν χρήση κάνναβης, για πόσο καιρό και με τι συχνότητα. Κατόπιν, τους συνέκριναν με 979 άνδρες που δεν είχαν καρκίνο.

Αφού έλαβαν υπόψη άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τακτική χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους όρχεις κατά 70%- κίνδυνος που φτάνει στο 100% για όσους κάνουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή έχουν μακρό ιστορικό χρήσης, αρχής γενομένης από την εφηβεία.

Η έρευνά τους, μάλιστα, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Cancer», κατέδειξε συσχετισμό της χρήσης κάνναβης με έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου των όρχεων, το μη σεμίνωμα, έναν καρκίνο επιθετικό, που τείνει να χτυπάει νεώτερους σε ηλικία άνδρες και συνιστά το 40% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου των όρχεων. Ειδικοί από το Βρετανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, πάντως, επισημαίνουν πως η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή ενός σχετικά μικρού αριθμού ανδρών και τα συμπεράσματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας.

Η κάνναβη στο μικροσκόπιο
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις εκτιμήσεις, το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού (162 εκατομμύρια άνθρωποι) κάνει χρήση κάνναβης περιστασιακά και 0,6% (22,5 εκατομμύρια) κάνει χρήση καθημερινά.

ΕΡΕΥΝΑ που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση Τhorax υποστήριζε πως ένα τσιγάρο κάνναβης είναι χειρότερο για τους αεραγωγούς των πνευμόνων από πέντε κανονικά τσιγάρα καπνισμένα το ένα μετά το άλλο.

ΑΛΛΗ έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Respirology υποστήριζε πως ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος για κάποιον που καπνίζει ένα τσιγάρο κάνναβης καθημερινά, παρά για κάποιον που καπνίζει είκοσι τσιγάρα καπνού καθημερινά.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ωστόσο επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τις επιπτώσεις του τσιγάρου κάνναβης από εκείνες του τσιγάρου καπνού, καθώς συνήθως γίνεται παράλληλη χρήση.

ΕΧΕΙ επίσης απαλλαγεί από τις κατηγορίες ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, καθώς δεν διαπιστώθηκε ότι επιφέρει πάχυνση των αρτηριών.

ΑΙΣΘΗΣΗ είχε προκαλέσει έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2006 στην επιθεώρηση Lancet, σύμφωνα με την οποία η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψυχωτικών ασθενειών κατά 40%. Το βρετανικό Συμβούλιο για την Κατάχρηση Φαρμάκων, ωστόσο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας κατά λιγότερο από 1%.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...