Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

Φροντίστε τον εαυτό σας,... μετά τον τοκετό



Μικρές συμβουλές για νέες μητέρες

Πολλές μητέρες νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνο και μόνο επειδή γύρισαν σπίτι από το νοσοκομείο.

Όμως το σώμα σας πρέπει να αναρρώσει. Για να φροντίσετε το νεογέννητό σας, χρειάζεται να προσέξετε και τις δικές σας ανάγκες. Να λοιπόν τι σας προτείνω:

1η Εβδομάδα


Ανακουφίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων Χρησιμοποιείτε προϊόντα για τις αιμορροΐδες και κάντε κολπικές πλύσεις με ζεστό νερό (ιδιαίτερα αφότου πάτε στην τουαλέτα).

Πάρτε παυσίπονα Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποια παυσίπονα πρέπει να παίρνετε και πόσο συχνά. Αν σας έχει δώσει πιο δυνατά παυσίπονα, ακολουθήστε τις οδηγίες. Τα φάρμακα δε θα βλάψουν το μωρό αν θηλάζετε.
Πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Θηλάζετε συχνά για να αποφύγετε τη συμφορητική διόγκωση των μαστών Όταν αρχίζει να παράγεται το γάλα, συνήθως τρεις με πέντε μέρες μετά τον τοκετό (πιο πριν παράγετε μόνο μικρές ποσότητες πύαρ), τα στήθη σας θα γεμίσουν, θα πρηστούν και θα σκληρύνουν. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο εφαρμόζοντας παγοκύστες.
Καλέστε ενισχύσεις Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους να βοηθήσουν. Είτε να φτιάξουν ένα γεύμα ή να προσέχουν το μωρό όσο κοιμάστε, το καθετί βοηθά.

2η Εβδομάδα

Κάντε σύντομους περιπάτους Θα γυμναστούν οι μυς και θα μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων, που είναι πιο συνήθεις μετά τον τοκετό. Περπατάτε λίγο κάθε μέρα.

Μην το παρακάνετε Οι κολπικές εκκρίσεις, που ήταν ανοιχτές κόκκινες την πρώτη βδομάδα, θα γίνουν καφέ κατά τη δεύτερη. Αν όμως κουραστείτε πολύ, θα ξαναγίνουν κόκκινες – αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι το έχετε παρακάνει και πρέπει να χαλαρώσετε.

Ζητήστε βοήθεια αν ο θηλασμός είναι επίπονος Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποιος πόνο, αν όμως οι θηλές σας έχουν σκάσει, αιμορραγούν ή πονούν υπερβολικά, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

3η Εβδομάδα

Αντιμετωπίστε τις συναισθηματικές αλλαγές και μην υποφέρετε σιωπηλά Μιλήστε στο γιατρό ή τη μαία σας, καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους, αν δεν μπορείτε να διώξετε την κακοδιαθεσία σαςυ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης.
Μειώστε τις προσδοκίες σας Δεν χρειάζεται να είστε η «σούπερ μαμά», για να αποδείξετε ότι είστε καλή μητέρα.
Κάντε ένα διάλειμμα Κάντε κάτι ιδιαίτερο για τον εαυτό σας κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι απλώς το να τηλεφωνήσετε σε μια φίλη, να ακούσετε μουσική ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

4η Εβδομάδα


Κοιμηθείτε όποτε έχετε ευκαιρία Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό και μάλιστα κοντά του για να έχετε τη μέγιστη δυνατή ξεκούραση (όταν το μωρό είναι κοντά, αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στη μετακίνησή σας για το θηλασμό).
Ζητήστε τη βοήθεια του μπαμπά Μόλις ρυθμιστεί ο θηλασμός, μετά από ένα μήνα περίπου, ζητήστε από το σύντροφό σας να ταΐζει το μωρό τη νύχτα με ένα μπουκάλι μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει, ώστε να κοιμάστε λίγο παραπάνω.

Εξασκηθείτε στις τεχνικές ανακούφισης από το στρες Δοκιμάστε το διαλογισμό, μια άσκηση συναίσθησης ή μια τεχνική σύντομης χαλάρωσης (εισπνεύστε αργά και βαθιά, κρατήστε την αναπνοή σας για ένα με δύο δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά).

5η Εβδομάδα

Κάντε μεγαλύτερους περιπάτους Η καθημερινή άσκηση καίει θερμίδες, τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη διάθεση και σας αναγκάζει να βγείτε απ’ το σπίτι. Δε θέλετε να αφήσετε το μωρό; Βάλτε το σε μάρσιπο ή σε καροτσάκι.
Εκμεταλλευτείτε κάθε θερμίδα.

 Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, ηπιάπαχα γαλακτοκομικά και πρωτεΐνες. Ένα σάντουιτς με ταχίνι σε ψωμί ολικής αλέσεως, ένα μήλο και ένα ποτήρι γάλα είναι ένα πολύ θρεπτικό γεύμα, ενώ χρειάζεται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.

Πίνετε πολύ νερό Ενισχύει την παραγωγή γάλακτος, βοηθά το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα και σας χορταίνει.

Δείξτε υπομονή με το σώμα σας Κάποιες γυναίκες νιώθουν καλά μέσα σε λίγες βδομάδες, όμως για τις υπόλοιπες χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος.

6η Εβδομάδα

Μιλήστε με άλλες νέες μητέρες Μοιραστείτε σκέψεις και ιδέες με φίλες ή γυναίκες που συναντάτε στα μέρη που επισκέπτεστε.

Πάρτε προσεκτικές αποφάσεις Βιώνετε μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές στη ζωή σας. Δεν είναι ώρα να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή να μετακομίσετε στην άλλη άκρη της χώρας.
Το μυστικό

Για να αναρρώσετε σωματικά και συναισθηματικά κατά τις πρώτες έξι βδομάδες μετά τον τοκετό περιορίστε τις υποχρεώσεις σας στα απολύτως απαραίτητα.

Πηγή: omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...