Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Συρρικνώνεται,... η ζωική αλυσίδα


Επιμέλεια:
Τόνια Φιλιππή


Το κλίμα φέρνει συρρίκνωση των ειδών δείχνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».
Αυτό που φοβόμαστε όλοι «το σπάσιμο της αλυσίδας» έχει ξεκινήσει, αφού η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της
θερμοκρασίας του πλανήτη, έχουν προκαλέσει την συρρίκνωση του μεγέθους πολλών φυτών και ζώων!
Ψάχνεις για δουλειά...;
Σύμφωνα με τη μελέτη, «νούμερο 1» θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι οι πολικές αρκούδες, με τον πληθυσμό τους να έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Όμως εκτός από αυτές, αντίστοιχη μείωση έχει παρατηρηθεί και στους βατράχους, στα μυρμήγκια, στα ιγκουάνα, στον κοκκινολαίμη της Αυστραλίας, σε ενός είδους γλάρου της Νέας Ζηλανδίας, στον Καλιφορνέζικο σκίουρο και στον λύγκα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συρρίκνωση των θαλάσσιων ειδών, όπως τα χτένια, οι γαρίδες και οι καραβίδες.
Από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει επίσης παρατηρηθεί -όπως σημειώνει η ίδια μελέτη- ότι συρρικνώνονται φυτά και καρποί, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και οι φράουλες. Και καταλήγει ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση του μεγέθους 38 ειδών φυτών και ζώων σε σύνολο 85 ειδών που εξετάστηκαν.
Ο επίκουρος καθηγητής Ντέιβιντ Μπίκφορντ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, είναι ο ένας από τους επικεφαλής της έρευνας αυτής και καταδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση της μείωσης του μεγέθους των φυτών και των ζώων με την κλιματική αλλαγή, όμως δεν είναι σε θέση ακόμα να ξέρει εάν οι συνέπειες αυτές, μπορούν να επηρεάσουν και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πληθυσμού.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...