Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση,... για το Κοτύχι


Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, τείνει να γίνει ένα με τη θάλασσα του Ιονίου.
Το προστατευτικό ανάχωμα (ο λούρος), που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα, έσπασε σε τρία σημεία μετά τις δυνατές βροχοπτώσεις, απελευθερώνοντας στο Ιόνιο
πέλαγος, μεγάλες ποσότητες ψαριών που υπήρχαν μέσα στο φυσικό ιχθυοτροφείο Λεχαινών. Η οικονομική ζημιά είναι
Ψάχνεις για δουλειά...;
ανυπολόγιστη και οι εργαζόμενοι σε αυτό, κάνουν έκλυση στους αρμοδίους για να ενισχύσουν με έργα το προστατευτικό ανάχωμα. Ανάλογη έκλυση είχαν κάνει οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λεχαινών Ηλείας, τον Ιανουάριο του 2010 στον τότε Νομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα για την άμεση ανάγκη έργων στην περιοχή.
«Η περιοχή ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών επειδή αφορά τον αιγιαλό. Είναι περιοχή που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar και για την ευρύτερη περιοχή Κοτυχίου Στροφυλιάς υπεύθυνος είναι ο Φορέας Διαχείρισης. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εκεί πρέπει να γίνουν με προσοχή, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα ώστε να ανατεθεί η μελέτη γι' αυτό το έργο και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Καφύρας.
Ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, έδωσε νέα διάσταση στο θέμα χθες, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου προκάλεσε μεγάλη διάβρωση ακτών στη βόρεια Ηλεία.
«Πού πήγε η παραλία, πού χάθηκε; Η απάντηση βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών. Σε αυτόν τον εγκληματικά λανθασμένο πέτρινο τοίχο που στήθηκε εκεί όπου δεν υπήρχε παρά μόνο άμμος. Έτσι, αντί να συνεχίσουν οι άνεμοι να "στρώνουν" την αμμουδιά πότε προς τα νότια πότε προς τα βόρεια -όπως γινόταν για χιλιάδες χρόνια-, τώρα όλο το υλικό συγκεντρώνεται γύρω από αυτή την πέτρινη παγίδα».
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...