Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

Βουτιά 10% των τραπεζών,... στο χρηματιστήριο


Βουτιά 10% των τραπεζών στο χρηματιστήριο 

Τι εκτιμά για τον κλάδο η Merrill Lynch
Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα μετά τις σημαντικές απώλειες των τραπεζών λόγω ανησυχιών για τις ζημίες που θα εγγράψουν μετά την προβλεπόμενη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν καθώς και για τις σχετικές επιπτώσεις στην επανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,3% στις 808,58 μονάδες μετά τα κέρδη 3,9% περίπου την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Οι τράπεζες υποχώρησαν 10% με την Εθνική να χάνει 10% στα 1,72 ευρώ και την Alpha Bank 8,3% στα 0,99 ευρώ. Σύσταση μείωσης θέσεων για τις Εθνική με τιμή στόχο τα 0,8 από τα 3,5 ευρω και την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,1 από τα 2,2 ευρώ, εξέδωσε η Merrill Lynch, διακόπτοντας παράλληλα την κάλυψη για την Eurobank και δίνοντας νέα-τιμή στόχο τα 0,1 από τα 0,4 ευρώ για την Πειραιώς.
Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως το ρίσκο για τους κατόχους μετοχών ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό. Αν και οι εκτιμήσεις της δεν περιλαμβάνουν ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών, όπως απομόχλευση, πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού, αναφέρει πως δύσκολα οι τράπεζες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Έτσι η συμβολή από το ελληνικό ΤΧΣ, δεν μπορεί να αξιολογηθεί σήμερα το κατά πόσο επώδυνη για τους υφισταμένους μετόχους. Ωστόσο, θεωρεί ότι οποιαδήποτε διοχέτευση κεφαλαίου θα γίνει σε σημαντικό discount (έκπτωση), ενώ θα καταλήξει πιθανότατα σε μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου στον κλάδο γενικότερα.
Παράλληλα ο κλάδος θα επηρεαστεί και από το περιβάλλον ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που και η εικόνα της ευρωζώνης δεν είναι η καλύτερη. Η UBS, αναμένει π.χ. πλέον ανάπτυξη 0,2% το 2012, με τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία να βρίσκονται σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Στον αντίποδα, άλμα 7,7% στα 8,40 ευρώ κατέγραψε ο ΟΠΑΠ. Η εταιρία συγκαλεί την Πέμπτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκριση δανείου έως 600 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μονοπωλίου της και την εξασφάλιση άδειας για 35.000 βιντεολόττο στη χώρα.

«Είναι προφανές ότι έχουν αποσυνδεθεί οι χρηματοοικονομικοί από τους μη χρηματοοικονομικούς τίτλους, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τους ακριβείς όρους του PSI», σχολίασε στο Reuters, ο κ. ο Νίκος Κοσκολέτος, τραπεζικός αναλυτής στην Eurobank EFG Χρηματιστηριακή.

Ο τζίρος παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 69,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ 86 έπεσαν και 21 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα νέο πακέτο μέτρων για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και νέο δάνειο ύψους 130 δις ευρώ για την διάσωση της Ελλάδας, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz θα δεχθεί την περικοπή κατά 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, είπε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου σε αυστριακή εφημερίδα, ενώ όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) σε γερμανική εφημερίδα το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον το 90% των τραπεζών μάλλον θα δεχθούν περικοπή της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν κατά 50%.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...