Το fondue είναι το εθνικό πιάτο της Ελβετίας και έχει αποκτήσει με τα χρόνια, εκατομμύρια θαυμαστών σε όλο τον κόσμο.
Τα βασικά
Αν και στην Ελβετία το fondue σημαίνει αποκλειστικά το λιωμένο τυρί, γενικότερα, ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε άλλα αντίστοιχα πιάτα με κρέας που ψήνεται σε καυτό λάδι ή με φρούτα που «κάνουν βουτιά» στη σοκολάτα. Παραδοσιακά το μίγμα του fondue είναι τυρί έμμενταλ και γραβιέρα με λίγο λευκό κρασί (ή ένα σφηνάκι kirsch). Υπάρχουν όμως, πάρα πολλές παραλλαγές. Το fondue moitié-moitié, δηλαδή το «μισό-μισό» είναι μίγμα γραβιέρας και vacherin fribourgeois, ενώ το fondue savoyarde έχει compte, beaufort και έμμενταλ.
Συνήθως αποφεύγουμε να πίνουμε νερό μαζί με το fondue, αφού έτσι μπορεί να πήξει το τυρί και να μας προκαλέσει πονόκοιλο. Είναι προτιμότερο λοιπόν να συνοδέψουμε το fondue με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εάν νιώθετε ότι έχετε βαρυστομαχιάσει, η λύση για τους Ελβετούς είναι ένα δυνατό σφηνάκι calvados (μπράντι από μήλα).
Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ψωμί! Εάν είστε άνδρας και σας πέσει το ψωμί μέσα στο τυρί, τότε σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να κεράσετε τον επόμενο γύρο ποτά. Εάν όμως είστε γυναίκα, τότε πρέπει να φιλήσετε τους διπλανούς σας. Στην Γενεύη πάλι, απλά θα σας πετάξουν μέσα στην λίμνη!
Τα καλύτερα μέρη για fondue
Alder Swiss Chuchi Ζυρίχη, Engiadina Σεντ Μόριτς, Friboyrger Fondue Stubli Ζυρίχη, Le Dezaley Ζυρίχη, Café du Vieil Ouchy Λωζάννη, Whymper Stube Ζερμάτ, Le Mazot Βέρνη, Pinte de Pierre-a-Bot Νουσατέλ.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου