Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Ανιχνεύουν τον καρκίνο,... από το σάλιο


Μια νέα τεχνική διάγνωσης, που επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου με τη χρήση ενός απλού τεστ σάλιου, ανέπτυξαν ιάπωνες και αμερικανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές από το ιαπωνικό πανεπιστήμιο Κέιο και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσαν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να διαγνώσει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας τους καρκίνους που αναπτύσσονται στο πάγκρεας, το μαστό και το στόμα.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα σάλιου από 215 άτομα, μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς και κατάφεραν να εντοπίσουν 54 πρωτεΐνες, η παρουσία των οποίων μπορεί «δηλώνει» ύπαρξη ή ανάπτυξη καρκίνου.

Αναλύοντας περαιτέρω αυτές τις πρωτεΐνες, το τεστ ανίχνευσε το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, το 95% των περιστατικών καρκίνου του μαστού και το 80% των καρκινικών στόματος.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα που έχει το νέο τεστ είναι ο χρόνος ταχύτητας των αποτελεσμάτων, αφού χρειάζεται 12 ώρες για να δώσει διαγνωστικά αποτελέσματα.

«Η νέα τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα μέχρι 500 διαφορετικές ουσίες από το σάλιο», εξηγεί ο καθηγητής Τομογιόσι Σόγκα από το Ίδρυμα Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Κέιο.

Το ποσοστό επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος και του στόματος είναι χαμηλό, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα στα πρώτα στάδια, με συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση.

Ο ειδικοί ευελπιστούν πως το νέο τεστ θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

Εκτός από τον καρκίνο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το νέο τεστ σάλιου και για τη διάγνωση και άλλων ασθενειών.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...