Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2011

Κάνουν όνειρα,... για το Μαξίμου


thumb

Πρόβα... πρωθυπουργικού κοστουμιού κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αφού στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι μέσα στο φθι­νόπωρο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, έστω κι αν δεν τις θέλουν ακόμη. Όπως γίνε­ται αντιληπτό, οι «γαλάζιοι» πιστεύουν ότι όχι μόνο θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά θα
έχουν και αυτοδυναμία (!), όμως πολλοί προβληματίζονται για το πώς θα κυβερνήσουν. Όνειρα θερινής νυκτός λοιπόν; Μπορεί. Πάντως καλού - κακού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για όλα τα εν­δεχόμενα.
Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του πι­στεύουν ότι σύντομα θα βρεθούν στο Μαξίμου, αφού, όπως λένε, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση των εταίρων, δανειστών και επιτηρητών είναι εντελώς αποτυχημένη. Τα αποτελέσματα των μνημονίων, αλλά και του μεσοπρόθεσμου, είναι πε­νιχρά έως ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα και τεράστιο πρόβλημα να έχουμε με τους δανειστές μας και οι κοινωνικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Έτσι καθημερινά σχεδόν το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. αξιολογεί την κατάσταση και διαβάζει τις δημοσκο­πήσεις, ενώ ετοιμάζεται για την επόμε­νη μέρα.
Οι λόγοι για τους οποίους τα γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι μέσα στο φθινόπωρο οι πολίτες θα βρεθούν ξανά μπροστά στις κάλπες - παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές - είναι αρκετοί.
♦ Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι η κυβέρ­νηση δεν θα αντέξει. Τόσο οι ευρωπα­ϊκές πιέσεις για περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα όσο και οι αντιδράσεις των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλο τη φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνη­σης, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό τοπίο μέσα στο οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση.
♦ Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τα δυο μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο δεν έχουν αποδώσει και δεν αναμένεται να αποδώσουν, ενώ τα φορολογικά έσοδα δεν προβλέπεται ούτε κατά διάνοια να προσεγγίσουν τα επιθυμητά οφέλη στα οποία αποβλέπει η κυβέρνηση.
♦ Θα κλιμακωθούν κατά πολύ οι κοι­νωνικές εντάσεις που θα προκληθούν τόσο από τη λήψη επιπρόσθετων μέ­τρων όσο και από τις αλλαγές στην Παιδεία και στον δημόσιο τομέα.
♦ Ένας ακόμη λόγος που η κυβέρ­νηση δεν αποκλείεται να συρθεί σε εκλογές είναι - όπως σημείωναν οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά - και το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουρ­γοί δεν φαίνονται πια διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις επιλογές της κυβέρ­νησής τους, αφού αξιολογούν ότι όλα αυτά έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθε­σμα θα τους θέσει εκτός της πολιτικής σκηνής.

Μόνο αυτοδύναμος
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται πυρε­τωδώς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσα­λονίκης, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθή­σει, αν και όταν κυβερνήσει. «Πέρυσι είχαμε στοχεύσει στο να παρουσιάσου­με στους πολίτες την αντιμνημονιακή πρότασή μας», έλεγε στενός συνεργά­της του Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα θα κα­ταθέσουμε την πρόταση με την οποία θα κυβερνήσουμε προκειμένου να βγούμε από την κρίση».
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονί­κη ως άλλος... Σημίτης εμμένοντας στις «καθαρές λύσεις». Τι σημαίνει αυτό;
♦ Αυτοδυναμία και όχι συνεργασία.
♦ Όχι στη συναίνεση, όσο και αν τη ζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγε­λος Βενιζέλος.
♦ Όχι στη συνεργασία, όσο και αν την απαιτούν οι Ευρωπαίοι.
Όμως, όπως είναι φυσικό, το ενδε­χόμενο των πρόωρων εκλογών και η απόλυτη στάση του Αντώνη Σαμαρά για μη συνεργασία έχει δημιουργήσει και τους αναμενόμενους τριγμούς στο κόμ­μα του.
Οι εκφραστές του «μεσαίου χώρου» εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα τηλεοπτικά παραθύρια και στις κυρια­κάτικες εφημερίδες να υποστηρίζουν το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Μετά μάλιστα τη θετική ψήφο της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για την Παι­δεία οι εκφραστές αυτής της άποψης θεώρησαν ότι το ενδεχόμενο της συ­γκυβέρνησης είναι πολύ κοντά και κλιμάκωσαν τις δηλώσεις τους.
Νευράκια...
Οι απόψεις όμως αυτές δημιουργούν εκνευρισμό στη Συγγρού, αφού οι στε­νοί συνεργάτες του Σαμαρά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνει πράξη ένα τέτοιο ενδε­χόμενο, δεδομένου ότι μια τέτοια άποψη τους ταυτίζει με τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα το επιτελείο του προέδρου έχει διαμηνύ­σει στους εκφραστές αυ­τής της άποψης ότι μόνο κακό κάνουν στην πορεία και την πολιτική που ακολουθεί η επί­σημη ηγεσία της Ν.Δ. παρά διαμορφώ­νουν ένα σκηνικό συναίνεσης.
Δεν λείπουν μάλιστα και οι «σκλη­ρές» φωνές που ισχυρίζονται ότι πρό­θεση κάποιων εξ αυτών που μιλούν για συνεργασία και συγκυβέρνηση είναι να δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να αποκτήσει αυτοδυναμία και άρα καλό θα ήταν να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο εκ­πρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να σταματήσει τις φωνές που μιλούν για συνεργασία, δήλωσε ότι «οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση - και εννοούν συνενοχή - είναι προφανές ότι είναι εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Συναί­νεση ή συνενοχή στο λάθος η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να δώσει».

Καραμανλής «εντός γραμμής»
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κατά του σεναρίου της συναίνεσης τάσσεται και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος εσχάτως φλερτάρει έντονα με την ηγετική ομά­δα της Ν.Δ. Ο Σαμαράς μάλιστα έσπευ­σε πριν από λίγες μέρες να δηλώσει ότι ο τέως πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη εφόσον το επι­θυμεί, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια μακρά περίοδο αποστασιοποίησης από την προηγούμενη ηγεσία.
Αντιθέτως φαίνεται να μεγαλώνει η απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτά­κη, ο οποίος εμφανίζεται συχνά - πυ­κνά να διαφοροποιείται από τις επίση­μες θέσεις της Ν.Δ. δημιουργώντας ει­κόνα μπάχαλου στο κόμμα. Κάποιοι... κακόπιστοι μάλιστα θεωρούν ότι οι δι­αφοροποιήσεις του Κυριάκου γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της αδελφής του Ντόρας, προκειμένου να δημιουρ­γήσει πρόβλημα στη Ν.Δ. ώστε κάποιοι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να στραφούν προς το κόμμα της.
Παρά την όποια δυσφορία, πάντως, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν σκέπτεται για την ώρα να δώσει συνέχεια στο θέμα, δε­δομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά πως οποια­δήποτε   κίνηση θα  έδινε λα­βές για πολλά σχόλια, πράγ­μα που θέλει να αποφύγει αυ­τή τη στιγμή.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...