Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2011

Συναίνεση: «εχθρός του λαού»


thumb

Με αιχμή του δόρατος την αναδιάρθρωση των εργα­σιακών σχέσεων που συντελείται ελέω τρόικας και μνημονί­ων, αλλά και τους αναγκαίους μαζι­κούς αγώνες που απαιτούνται για την αναχαίτισή της, ανεβαίνει το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ενώ το ΠΑ­ΜΕ έχει προγραμματίσει το
αγωνιστι­κό του ραντεβού στις 10 Σεπτέμβρη, ημέρα κινητοποίησης των συνδικά­των, στην πλατεία Αριστοτέλους (6.30 μ.μ.). Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το καθιερωμέ­νο Φεστιβάλ της ΚΝΕ (Πάρκο Τρίτση, Ίλιον) το οποίο θα κορυφωθεί με με­γάλη πολιτική συγκέντρωση (17.9), με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.
Ενδεικτικός ως προς αυτή του την προτεραιότητα είναι ο σχολιασμός του Γραφείου Τύπου για τη σύσκε­ψη του Παπανδρέου με τους εκπρο­σώπους των παραγωγικών φορέων: «Ενώ “παριστάνουν” ότι συσκέπτο­νται», σημειώνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί μαζί απο­τελούν ένα μπλοκ, εχθρικό προς τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους». Στον αντίποδα, το ΚΚΕ καλεί «την ερ­γατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώ­ματα» να συγκροτήσουν «το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, διαμορφώνο­ντας παντού – στους χώρους δουλει­άς και στις λαϊκές συνοικίες – κέντρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης κατά των μηχανισμών και των κομμά­των που υπηρετούν την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα».

Κώδωνας κινδύνου
Ο Περισσός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργασιακά, για τα οποία βλέπει μόνιμη προοπτική επι­δείνωσης, καθώς και τροφοδότηση της ανεργίας και της φτώχειας, όποιες και αν είναι οι διεργασίες στην κεντρι­κή πολιτική σκηνή. Σε κάθε περίπτω­ση, για τα στελέχη του ΚΚΕ, οι προα­ναφερθείσες διεργασίες – οι οποίες τις τελευταίες μέρες αποτυπώνονται στην επανενεργοποίηση της σεναριολογίας περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και την επιταγή για συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) – στοχεύ­ουν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος επιδιώκοντας «την ολοκληρωτική υποταγή και χει­ραγώγηση του λαού στην αστική πο­λιτική, την ενίσχυση της εξουσίας των μονοπωλίων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πε­ρισσού, η συναίνεση όχι μόνο είναι «εχθρός του λαού», αλλά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εφαρμογή, ενώ εντοπίζεται «στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαί­ων», στις «φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες», στην εφαρ­μογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχε­δίου για τα ΑΕΙ και την κατάργηση του ασύλου, κ.λπ. Διαβλέπει, ωστόσο, ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι».
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ εκλαμβάνει την εξελισσόμενη συζήτηση για τη συναί­νεση και ως επιβεβαίωση της γραμμής του «πέντε κόμματα δύο πολιτικές» – αν λάβουμε υπόψη το πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Ριζοσπάστη» (26.8): «Η “συναίνεση” δείχνει ότι στην πολιτική ζωή αναμετρώνται δύο στρατηγικές που αντανακλούν την πραγματική τα­ξική αντίθεση συμφερόντων». Από τη μια «η ενιαία στρατηγική των αστικών κομμάτων, που υπηρετεί τα συμφέρο­ντα του κεφαλαίου, την εξουσία του, ανεξαρτήτως θώκου». Από την άλλη, «η στρατηγική του ΚΚΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τη λαϊκή συμμαχία για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την ανατροπή τους».
Υπέρ παιδείας
Πάντως, μεγάλη έμφαση δίνει και στις εξελίξεις στην εκπαίδευση, τό­σο όσον αφορά τα πανεπιστήμια όσο και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκ­παίδευσης. Μετά τη συνάντησή της τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΔΟΕ, η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος σημείωσε ότι πρέπει να οργανωθούν αγώνες, για να μην εξελιχθεί το σχολείο «σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι – σε ένα σχολείο της αγοράς», αλλά και να μην περάσει στην πράξη πλήρως από το Δημόσιο στη λειτουρ­γία του δήμου, η οποία θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαι­δευτικής διαδικασίας. Από την άλλη, η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου για τα ΑΕΙ, ανέδειξε την άποψη του ΚΚΕ ότι πέραν όλων των άλλων, η «μεταρρύθμιση» της Διαμαντοπού­λου στοχεύει στην εγκαθίδρυση ιδεολογικών μηχανισμών μέσα στο πα­νεπιστήμιο, οι οποίοι θα παράξουν το επιστημονικό προσωπικό του αύριο – δηλαδή ένα «ενσωματωμένο» στην κυρίαρχη ιδεολογία ή «υποταγμένο επιστημονικό προσωπικό»…
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...