Με αιχμή του δόρατος την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται ελέω τρόικας και μνημονίων, αλλά και τους αναγκαίους μαζικούς αγώνες που απαιτούνται για την αναχαίτισή της, ανεβαίνει το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει το
αγωνιστικό του ραντεβού στις 10 Σεπτέμβρη, ημέρα κινητοποίησης των συνδικάτων, στην πλατεία Αριστοτέλους (6.30 μ.μ.). Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το καθιερωμένο Φεστιβάλ της ΚΝΕ (Πάρκο Τρίτση, Ίλιον) το οποίο θα κορυφωθεί με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση (17.9), με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.
Ενδεικτικός ως προς αυτή του την προτεραιότητα είναι ο σχολιασμός του Γραφείου Τύπου για τη σύσκεψη του Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων: «Ενώ “παριστάνουν” ότι συσκέπτονται», σημειώνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί μαζί αποτελούν ένα μπλοκ, εχθρικό προς τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους». Στον αντίποδα, το ΚΚΕ καλεί «την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα» να συγκροτήσουν «το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, διαμορφώνοντας παντού – στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές συνοικίες – κέντρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης κατά των μηχανισμών και των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα».
Κώδωνας κινδύνου
Ο Περισσός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργασιακά, για τα οποία βλέπει μόνιμη προοπτική επιδείνωσης, καθώς και τροφοδότηση της ανεργίας και της φτώχειας, όποιες και αν είναι οι διεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, για τα στελέχη του ΚΚΕ, οι προαναφερθείσες διεργασίες – οι οποίες τις τελευταίες μέρες αποτυπώνονται στην επανενεργοποίηση της σεναριολογίας περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και την επιταγή για συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) – στοχεύουν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος επιδιώκοντας «την ολοκληρωτική υποταγή και χειραγώγηση του λαού στην αστική πολιτική, την ενίσχυση της εξουσίας των μονοπωλίων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού, η συναίνεση όχι μόνο είναι «εχθρός του λαού», αλλά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και εφαρμογή, ενώ εντοπίζεται «στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαίων», στις «φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες», στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την κατάργηση του ασύλου, κ.λπ. Διαβλέπει, ωστόσο, ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι».
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ εκλαμβάνει την εξελισσόμενη συζήτηση για τη συναίνεση και ως επιβεβαίωση της γραμμής του «πέντε κόμματα δύο πολιτικές» – αν λάβουμε υπόψη το πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Ριζοσπάστη» (26.8): «Η “συναίνεση” δείχνει ότι στην πολιτική ζωή αναμετρώνται δύο στρατηγικές που αντανακλούν την πραγματική ταξική αντίθεση συμφερόντων». Από τη μια «η ενιαία στρατηγική των αστικών κομμάτων, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την εξουσία του, ανεξαρτήτως θώκου». Από την άλλη, «η στρατηγική του ΚΚΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τη λαϊκή συμμαχία για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την ανατροπή τους».
Υπέρ παιδείας
Πάντως, μεγάλη έμφαση δίνει και στις εξελίξεις στην εκπαίδευση, τόσο όσον αφορά τα πανεπιστήμια όσο και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά τη συνάντησή της τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΔΟΕ, η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος σημείωσε ότι πρέπει να οργανωθούν αγώνες, για να μην εξελιχθεί το σχολείο «σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι – σε ένα σχολείο της αγοράς», αλλά και να μην περάσει στην πράξη πλήρως από το Δημόσιο στη λειτουργία του δήμου, η οποία θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από την άλλη, η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου για τα ΑΕΙ, ανέδειξε την άποψη του ΚΚΕ ότι πέραν όλων των άλλων, η «μεταρρύθμιση» της Διαμαντοπούλου στοχεύει στην εγκαθίδρυση ιδεολογικών μηχανισμών μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα παράξουν το επιστημονικό προσωπικό του αύριο – δηλαδή ένα «ενσωματωμένο» στην κυρίαρχη ιδεολογία ή «υποταγμένο επιστημονικό προσωπικό»…
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου