Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

Προβάρουν με το τέλος,... μόνιμο χαράτσι


Προβάρουν με το τέλος μόνιμο χαράτσι

Νέο ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Κεφαλικό φόρο που ξεκινά τουλάχιστον από τα 300 ευρώ για ένα μέσο σπίτι 80-100 τ.μ. και θα φτάνει σε μερικές χιλιάδες ευρώ, θα
κληθούν άμεσα να πληρώσουν 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα κτίρια. Το έκτακτο τέλος έρχεται να πλήξει το σύνολο των κατοικιών που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς και όλους τους επαγγελματικούς χώρους, προκαλώντας απίστευτο πονοκέφαλο στους πολίτες, τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στα δημόσια ταμεία 5,2 δισ. ευρώ (2,6 δισ. συν 2,6 δισ.).
Σενάρια
Ομως, ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα σενάρια για "μονιμοποίηση" ενός φόρου για όλα τα ακίνητα. Συζητείται δηλαδή στο οικονομικό επιτελείο η επιβολή μόνιμου τέλους ακίνητης περιουσίας, ακόμη κι αν περάσει η κρίση που αναγκάζει την κυβέρνηση να γεμίσει τα ταμεία με κάθε τρόπο.
Πιθανότατα η θέσπιση ενός μόνιμου φόρου να μην είναι με τη μορφή που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά με διαφορετικούς συντελεστές.
Από την άλλη, ο έκτακτος φόρος μπορεί να διπλασιαστεί του χρόνου, ανάλογα με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που πρόκειται να γίνουν. Ειδικοί δεν αποκλείουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 20 ευρώ/τ.μ. να φτάσει ακόμη και τα 30 ευρώ/τ.μ.
Από τον φόρο δεν γλιτώνουν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άνεργοι (προβλέπεται ειδικό τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. στους μακροχρόνια άνεργους μη επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ), ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.λπ.
Προβάρουν με το τέλος μόνιμο χαράτσι
Υπάρχει βέβαια χαμηλό τέλος (μισό ευρώ το τετραγωνικό), ωστόσο, αυτό αφορά σε σπίτια με τιμής ζώνης μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 τ.μ.
Αν π.χ. κάποιος έχει κληρονομήσει σπίτι στο Ελληνικό με ανώτερη αντικειμενική αξία 3.050 ευρώ/τ.μ., τότε δεν ισχύει ο ειδικός συντελεστής για τις ευπαθείς ομάδες.
Χαμηλοσυνταξιούχοι και τρίτεκνοι δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (εκτός αν πριν από την ψήφιση της ρύθμισης υπάρξουν αλλαγές).
Ολοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να σπεύσουν στα ΚΕΠΑ να πάρουν σχετικές βεβαιώσεις που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Προβάρουν με το τέλος μόνιμο χαράτσι
Οι ειδικοί της αγοράς
Φοβούνται μαζικό ξεπούλημα
Για μαζικές πωλήσεις ακινήτων εξαιτίας των συνεχόμενων και υπερβολικών φόρων κάνουν λόγο οι ειδικοί της κτηματαγοράς. Σε "μαύρη λίστα" μπαίνουν πλέον τα σπίτια σε πολύ ακριβές περιοχές ή και σε μεσαίες περιοχές που επιβαρύνονται με υψηλό φόρο. Επίσης, τα καταστήματα, τα γραφεία και οι αποθήκες των πολλών τετραγωνικών μέτρων κρίνονται πλέον ασύμφορα για τους ιδιοκτήτες τους.
Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες που κατέχουν καταστήματα και γραφεία ξενοίκιαστα εδώ και χρόνια, επομένως δεν αποφέρουν έσοδα, τονίζουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν ένα χαράτσι για κλειστά και ουσιαστικά απαξιωμένα ακίνητα.
Τα αυθαίρετα
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει "πάγωμα" του ενδιαφέροντος για ένταξη στον νόμο σχετικά με την "τακτοποίηση" αυθαιρέτων. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να τρενάρουν τη διαδικασία ώστε να γλιτώσουν τον φόρο για φέτος. Και αυτό διότι με την έγκριση του φακέλου, φανερώνονται τα επίσημα τετραγωνικά μέτρα, ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου έχει δικαίωμα ηλεκτροδότησης, επομένως θα κληθεί να πληρώσει κι αυτός το έκτακτο χαράτσι.
Στα αρνητικά του νέου φόρου είναι η καταβολή πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες με τεράστια χαρτοφυλάκια, εταιρείες real estate, κατασκευαστικές, επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ κ.λπ. ή ακόμη και η Εκκλησία. Πρόκειται για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, που πολλές φορές είναι απρόσοδα, αλλά που θα υπαχθούν στον φόρο. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ΟΤΕ, που κατέχει πάνω από 2.300 κτίρια.
Πρόστιμο στις εταιρείες αν δεν κόψουν το ρεύμα
Οι επτά "γκρίζες" ζώνες και τα ακίνητα που δεν πληρώνουν
Ορισμένες πολύ σοβαρές ενστάσεις και "γκρίζες" ζώνες στον τρόπο εφαρμογής του έκτακτου φόρου για τα ακίνητα εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι μάλιστα αμφισβητούν την επιτυχία του μέτρου και την επίτευξη του στόχου για έσοδα 5,2 δισ.
1 Το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η αδυναμία χιλιάδων ιδιοκτητών να καταβάλουν, και μάλιστα άμεσα, έναν νέο φόρο. Ακόμη και ο φόβος να τους κόψουν το ρεύμα δεν τους πτοεί και εκτιμάται ότι χιλιάδες πολίτες, κυρίως όσοι κατέχουν κλειστά διαμερίσματα, εξοχικά ή σπίτι στο χωριό, θα σπεύσουν να σταματήσουν την ηλεκτροδότηση ώστε να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος. Μεγάλες θα είναι οι απώλειες εσόδων και από επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, όπως πολλοί έμποροι οι οποίοι θα προτιμήσουν να βάλουν λουκέτο.
2 Πολλοί ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές ή να πληρώσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών μόνο το ρεύμα που κατανάλωσαν κι όχι την εισφορά, ώστε να μη μείνουν χωρίς ηλεκτρικό.
Πάντως, μια δικαστική διαμάχη κατά της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών παρόχων μπορεί να κρατήσει χρόνια και ίσως σε αυτό ποντάρει το οικονομικό επιτελείο.
3 Υπάρχουν μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν θα πληρώσουν και θα προτιμήσουν να τους κοπεί το ρεύμα. Ηδη, η ΔΕΗ έχει χιλιάδες ανεξόφλητους λογαριασμούς που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.
4 Διαμάχη θα υπάρξει σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, καθώς ο δεύτερος μπορεί να μη δεχθεί τον συμψηφισμό και να αφήσει τον πρώτο να πληρώσει. Τι θα γίνει επίσης αν ο ιδιοκτήτης δεν πληρώσει και κοπεί το ρεύμα στον μισθωτή;
5 Υπάρχουν χιλιάδες ρολόγια της ΔΕΗ με ονόματα διαφορετικά από εκείνα στα οποία ανήκουν τα ακίνητα. Τι θα κάνει το κράτος; Θα αναζητήσει τους νέους ιδιοκτήτες πόρτα πόρτα για να πληρώσουν τον φόρο; Ή μήπως θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν τον λογαριασμό στο όνομά τους;
6 Δεν είναι επίσης απόλυτα ξεκάθαρο τι θα γίνει με τα χιλιάδες γιαπιά που έχουν μείνει ημιτελή. Θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά, έστω κι αν έχουν εργοταξιακό ρεύμα;
7 Αν δεν πληρώσει κανείς το ρεύμα οι πάροχοι θα πρέπει να κόψουν το ρεύμα (αν και ο νόμος αναφέρει ότι μπορεί να γίνει 45 ημέρες μετά τη λήξη του λογαριασμού) και δεν το επανασυνδέουν αν δεν πληρωθεί το τέλος. Αν ο ιδιοκτήτης διαγραφεί οριστικά, ενημερώνεται το Δημόσιο ώστε να το εισπράξει με τις διατάξεις του Κώδικα για την είσπραξη δημόσιων εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνουν μηνιαίες προσαυξήσεις, θα γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν επιστροφές και θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της προσωποκράτησης για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Κι αν από την έκτακτη εισφορά ακινήτων δεν γλιτώνει κανείς πολίτης, εξαιρούνται μια σειρά από ακίνητα. Φόρο δεν θα πληρώσει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, το Δημόσιο, οι δήμοι, τα ΝΠΔΔ.
Επίσης, δεν πληρώνουν ναοί και μοναστήρια ως λατρευτικοί τόποι, όμως η Εκκλησία θα κληθεί να πληρώσει για τα χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, γραφεία κ.λπ. που ενοικιάζει και εισπράττει έσοδα. Δεν πληρώνουν ερασιτεχνικά σωματεία για αθλητικές εγκαταστάσεις, οι στάνες, τα νεκροταφεία και το σημαντικότερο: Οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών.
Για την είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους προβλέπεται η παρακράτηση από τις εισπράξεις ποσοστού 0,25%. Δηλαδή, θα αποζημιωθούν για τη δουλειά τους με ένα ποσό της τάξης των 6.513.000 ευρώ. Αν η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες δεν διακόψουν το ρεύμα, επιβάλλεται πρόστιμο εναντίον τους ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε, προσαυξημένο κατά 25%.
Ελάχιστος φόρος 3 ευρώ το τ.μ.
Από την τσιμπίδα της Εφορίας δεν θα γλιτώσουν ούτε τα ακίνητα στα χωριά ή τις περιοχές της επαρχίας που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές ο ελάχιστον φόρος που μπορεί να πληρωθεί είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι ακριβές συνοικίες, θα κληθούν να πληρώσουν για σπίτια 100 τ.μ. ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ τον χρόνο.
Για νεόδμητο 150 τ.μ. στην ανώτατη ζώνη Αγίας Παρασκευής (2.050 ευρώ/τ.μ.) και εξοχική κατοικία 80 τ.μ. 15ετίας στη Μύκονο (τιμή ζώνης 3.050 ευρώ/τ.μ.) Ο φόρος είναι: 150Χ8Χ1,25=1.500 ευρώ και 80Χ12Χ1,1=1.056 ευρώ. Σύνολο για το 2011: 2.556 ευρώ.
Για σπίτι 250 τ.μ. 20ετίας στη Βουλιαγ­μένη και νεόδμητο δια­μέρισμα 120 τ.μ. στο Ιλιον με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος είναι: 250Χ16Χ1,05=4.200 ευρώ και 120Χ4Χ1,25=600 ευρώ. Σύνολο για το 2011: 4.800 ευρώ.
Για διαμέρισμα 80 τ.μ. και ηλικίας 30 ετών στο Γαλάτσι με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος για το 2011 θα είναι 80Χ6Χ1= 480 ευρώ.
Για κτίριο γραφείων 5.500 τ.μ. που ανεγέρθη προ 8ετίας στη Λ. Κηφισίας με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος για φέτος θα είναι: 5.500Χ8Χ1,2= 52.800 ευρώ.
Για ξενοδοχείο 30ετίας στην Πάρο με επιφάνεια 1.200 τ.μ. και τιμή ζώνης 650 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος θα είναι: 1.200Χ4Χ1=4.800 ευρώ.
Δεν αποκλείεται κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή τα ξενοδοχεία τελικά να εξαιρεθούν.
Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στου Ζωγράφου, 3ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.700 ευρώ/τ.μ. και παλαιά γονική κατοικία 100 τ.μ. στο χωριό εκτός αντικειμενικού συστήματος. Ο φόρος θα είναι: 100Χ6Χ1,25=750 ευρώ και 100Χ3=300 ευρώ. Σύνολο 1.050 ευρώ.
Ανεργος που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι 70 τ.μ. ηλικίας 13 ετών στον Γέρακα με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ. Θα πληρώσει φόρο: 70Χ0,5= 35 ευρώ.
Για σπίτι 100 τ.μ. ηλικίας 15 ετών στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος που αναλογεί είναι: 100Χ12Χ1,1= 1.320 ευρώ.
Ανάπηρος που μένει σε σπίτι στο Περιστέρι 80 τ.μ. 8 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ/τ.μ. Θα πληρώσει φόρο 80Χ0,5Χ1,2= 48 ευρώ.
  • Ο φόρος για φέτος θα πληρωθεί σε δύο δόσεις, με τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου, ενώ για το 2012 θα πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
  • Στα άδικα του μέτρου είναι η κλιμάκωση του συντελεστή. Αν κάποιος με νεόδμητο σπίτι 100 τ.μ. βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ θα πληρώσει 750 ευρώ. Αν έχει την ατυχία να είναι σε περιοχή με τιμή 2.002 ευρώ, τότε θα πληρώσει 1.000 ευρώ.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...