Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Κοκορομαχίες,... για «πράσινες» και «γαλάζιες» εξεταστικές


Νέο μέτωπο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άνοιξε η διατυπωθείσα πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο


Τα δύο μεγάλα κόμματα, και ενώ η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον πόλεμο, αποφάσισαν να επιδοθούν σε αντιπαράθεση μέσω
Εξεταστικών για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας

Την ώρα που η χώρα περνά τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, και οι πολίτες δεν κρύβουν όχι μόνον την ανασφάλειά τους αλλά και τον φόβο τους για το μέλλον, οι δυο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χωρας πήραν τα τελευταία 24ωρα την απόφαση να επιδοθούν σε μια νέα "κοκορομαχία", μέσω της -αμφιλεγόμενης ως προς τα αποτελέσματά της- διαδικασίας των Εξεταστικών Επιτροπών για την οικονομία.
Η επιλογή αυτή τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι τόσο τα στελέχη αλλά και οι ηγέτες των δυο κομμάτων δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και τους σοβαρούς κίνδυνους που ελλοχεύουν.
Η απόφασή τους δε έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι απαιτείται δήθεν συνένωση δυνάμεων για την έξοδο από τη μεγάλη κρίση.
Η κυβερνητική επιτροπή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση πήρε την απόφαση -με αφορμή ένα non paper που εξέδωσε χθες η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, που επαναλάμβανε τη διατυπωθείσα πρόθεση του κ. Σαμαρά να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς έφθασε η χώρα στο μνημόνιο- να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση δικής της Εξεταστικής για την πορεία της οικονομίας ολόκληρη την τελευταία δεκαετία. Διάστημα το οποίο συμπεριλαμβάνει και την περίοδο 2000 ? 2004 που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Κ. Σημίτης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά για την ανάγκη διερεύνησης της επιλογής της κυβέρνησης Παπανδρέου να προχωρήσει στο μνημόνιο, προστίθεται: "Με πλήρη αίσθηση ευθύνης και προκειμένου να λάμψει η αλήθεια στο σύνολό της και να ξεκαθαριστεί χωρίς συνωμοσιολογίες μια και για πάντα το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και τι ακριβώς συνέβη, θα καταθέσει άμεσα προς το προεδρείο της Βουλής πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων), για όλη την τελευταία δεκαετία".
Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, πολλοί υπουργοί τάχθηκαν υπέρ αυτής της επιλογής.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, λέγοντας: "Εδώ που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι. Η Εξεταστική είναι πλέον μονόδρομος...".
Νωρίτερα χθες το απόγευμα, η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ διένειμε σε βουλευτές και κομματικά στελέχη ένα σημείωμα με τίτλο "Απαίτηση της κοινωνίας: Πως και γιατί οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο".
Στο κείμενο, αναφέρεται σαφώς η πρόθεση του κόμματος, εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να προχωρήσει σε διερεύνηση πολιτικών ευθυνών για την επιλογή προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό.
"Η αναζήτηση των ευθυνών για την τραγική κατάληξη που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως με τρόπο δραματικό είναι πρώτιστο καθήκον για το πολιτικό σύστημα. Η απαίτηση της κοινωνίας να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις ευθύνες που μας οδήγησαν έως εδώ είναι και δικαιολογημένη και ορθή", τονίζεται επί λέξει.
Γ. Σαραντάκος
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...