Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Χαρίζουν εκατομμύρια,... σε ομοσπονδίες συνταξιούχων

Κι όμως, παρά τις συνεχείς περικοπές συντάξεων η κυβέρνηση φαίνεται να φροντίζει για την οικονομική ενίσχυση και επιβίωση ομοσπονδιών και σωματείων συνταξιούχων! Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, με πρώτη αυτή του υπουργού Εργασίας, τότε, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, που ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και Εμπόρων (ΤΑΕ).
Συγκεκριμένα, έγγραφο με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2009 προς τη διοίκηση του Οργανισμού (ΟΑΕΕ) αναφέρει ότι «εγκρίνουμε την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων (ΤΑΕ) με το ποσό των 80.000 ευρώ». Από αυτό το ποσό, 48.000 ευρώ διατέθηκαν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και 32.000 ευρώ στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπόρων (ΤΑΕ). Διευκρινίζεται ότι δύο από τα μέλη των Ομοσπονδιών συνταξιούχων μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ασφαλιστικού φορέα, που εν προκειμένω κατέθεσε στον κ. Λοβέρδο την πρόταση για έκτακτη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, η «χορηγία» του κ. Λοβέρδου κάλυψε χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε παλαιότερη απόφαση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι έκριναν παράνομη την παρακράτηση ποσού από τις συντάξεις των ασφαλισμένων υπέρ των σωματείων και Ομοσπονδιών Συνταξιούχων. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείτο από το 1999 έως και το 2007, οπότε καταργήθηκε ύστερα από καταγγελία συνταξιούχου του ΟΑΕΕ. Σε έγγραφο με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2011 που υπογράφει ο καταγγέλλων κ. Ιωάννης Λαζάρου, καθώς και άλλοι συνταξιούχοι του Οργανισμού αναφέρεται ότι με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο ασφαλιστικών φορέων παρακρατούνταν αρχικά από τις συντάξεις των ασφαλισμένων 4,4 ευρώ ετησίως υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Το 2002 το ποσό ανήλθε σε 5,4 ευρώ και το 2006 σε 6,4 ευρώ. Στο κείμενο - καταγγελία επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό που παρακρατήθηκε από τους συνταξιούχους του ταμείου χωρίς τη συγκατάθεσή τους υπολογίζεται στα 1,7 εκατομμύρια κατ’ έτος, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Οργανισμού ανέρχονταν την περίοδο εκείνη στις 270.000.
Στη Βουλή τα στοιχείαΑπόφαση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2007 καταλήγει στα εξής: «Η προαναφερθείσα παρακράτηση δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου ή από την καταστατική νομοθεσία του Ταμείου. Εν όψει των ανωτέρω να ενημερώσετε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, σχετικά με τη μη νομιμότητα της διαδικασίας και (...) να μεριμνήσετε για την άμεση διακοπή της συγκεκριμένης πρακτικής». Σημειώνεται ότι τα χρήματα που είχαν παράνομα παρακρατηθεί από τις συντάξεις των ασφαλισμένων δεν επεστράφησαν μαζικά στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους τα ζήτησαν από την Ομοσπονδία. «Ουδείς γνωρίζει την τύχη αυτών των χρημάτων», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Λαζάρου.
Το 2010 η υπόθεση πήρε νέα τροπή, καθώς στο άρθρο 69 του νόμου 3863/2010 («νέο ασφαλιστικό») θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά 1 ευρώ, που παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις, μέρος της οποίας διατίθεται για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας και των σωματείων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2011 διευκρινίζεται ότι το 75% του ποσού που παρακρατείται μηνιαίως καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ) και το 25% υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων. Με δεδομένο ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι του ταμείου υπολογίζονται στους 300.000, το ποσό που διατίθεται για την ενίσχυση των σωματείων πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα κ. Λαζάρου, οι χρηματοδοτούμενες ομοσπονδίες και σωματεία αριθμούν 1.000 περίπου μέλη σε ολόκληρη τη χώρα. Τα παραπάνω στοιχεία, μαζί και με τις γνωμοδοτήσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή στάλθηκαν προ ημερών στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
Του Γιαννη Σουλιωτη
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...