Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

Ποια πρέπει να είναι,... η προπόνηση του σύγχρονου άνδρα;


Το καλοκαίρι αποτελεί ήδη παρελθόν αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς πρέπει να εγκαταλείψουμε το σώμα μας ως την επόμενη άνοιξη. Δείτε, ποια είναι η αποτελεσματικότερη προπόνηση για τους σημερινούς άνδρες.

Δεν χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να έχεις ένα υγιές,γυμνασμένο σώμα.. Η συνεχής και αδιάλειπτη-σκληρή προπόνηση έχει προφανώς αποτελέσματα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού και με δεδομένο ότι ο νόμος της περιοδικότητας ισχύει, το σώμα χρειάζεται διαφορετικά ερεθίσματα ανά περιόδους.
Ειρήσθω εν παρόδω, το σημερινό status του ανδρικού σώματος επιτάσσει ευθυγράμμιση, ομοιομορφία και λειτουργικότητα. Αν υπολογίσει κανείς και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που δύναται να διαθέσει ο σύγχρονος άντρας για τον εαυτό του..τότε ο προπονητικός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ούτως η άλλως, το μυστικό για την μέγιστη απόδοση συνήθως κρύβεται στην ξεκούραση και όχι στην εξαντλητική προπόνηση.
Τι είναι η κυκλική και η διαλειμματική προπόνηση;
Με βάση λοιπόν τα άνωθι, το "μυστικό" κρύβεται στους όρους "κυκλική", "διαλειμματική"προπόνηση. Πρόκειται για βραχείας χρονικής διάρκειας προπονητικές μεθόδους που έχουν σαν βάση τους την σφαιρική προπόνηση ολόκληρου του σώματος. Η διαφορά μεταξύ κυκλικής και διαλειμματικής προπόνησης έγκειται στα "διαλείμματα" που προσφέρει η δεύτερη και τα οποία μπορούν να ειναι αερόβια η αναερόβια ανάλογα με τον προπονητικό στόχο. Σε μια κυκλική προπόνηση, η μια μυική ομάδα διαδέχεται την άλλη ανά συγκεκριμένο σετ επαναλήψεων, χωρίς διάλειμμα, με ένταση που να μην ξεπερνάει το 70 τοις εκατό.
Αν ο ασκούμενος έχει προπονητική εμπειρία, προτιμάται η προπόνηση με ελεύθερα βάρη και το βάρος του σώματος. Αν πρόκειται για πιο αρχάρια περίπτωση, οι συμβατικές μηχανές έχουν τον πρώτο λόγο. Ο κάθε προπονητικός κύκλος κρίνεται ορθότερο να ξεκινάει με την μεγαλύτερη μυική ομάδα προς την μικρότερη, με την ένταση να μειώνεται ανάλογα(μεγαλύτερη ένταση στην πρώτη μυική ομάδα και σταδιακή μείωση της όσο προχωράμε προς τις μικρότερες).
Αν βέβαια, υπάρχει ανάγκη για έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη μυική ομάδα, τότε κρίνεται σωστό ο προπονητικός κύκλος να ξεκινάει από την προαναφερθείσα και να έπονται οι υπόλοιπες. Εννοείται ότι ο πρώτος κύκλος πρέπει να πραγματοποιείται με πολύ μικρές επιβαρύνσεις για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος και να ζεσταθούν οι αρθρώσεις. Ιδανικός αριθμός κύκλων για τον γραφών είναι 4 (εξαιρουμένου του warm up circuit) και οι επαναλήψεις/σετ/μυική ομάδα,να μην ειναι λιγότερες από οκτώ(8). Όσον αφόρα στην διαλειμματική προπόνηση...μην βιάζεστε! Ο γραφών θα επανέλθει δριμύτερος.. με πλήρη ανάλυση και προπονητικά tips.
Από τον Γιώργο Ξηρό, Ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Fitness, Studio One.
naftemporiki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...