Τετάρτη, Αυγούστου 17, 2011

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια της Proton

Ερευνώνται τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας,
της υπεξαίρεσης αλλά και του ξεπλύματος χρήματος
Στο μικροσκόπιο τα δάνεια της Proton 
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση και
άλλων τριών θεσμικών αρχών της χώρας
(ΣΔΟΕ, Αρχή κατά του ξεπλύματος, Τράπεζα της Ελλάδος) βρίσκονται οι λογαριασμοί, οι ισολογισμοί των εταιρειών και οι κινήσεις των στελεχών του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που εμπλέκονται στην υπόθεση η οποία ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες. Από τον εισαγγελέα αλλά και από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος ελέγχονται τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί από την Proton Bank στις εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με την Alapis να έχει εισπράξει, όπως φαίνεται, τη μερίδα του λέοντος. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δανειστεί και από άλλες τράπεζες ποσά που ζαλίζουν _ άνω των 500.000.000 ευρώ!


Από την πλευρά του εισαγγελέα, ερευνάται όχι μόνο αν τα συγκεκριμένα δάνεια είναι ενήμερα, πληρώνονται κανονικά, αλλά και κατά πόσο είχαν δοθεί οι κατάλληλες εγγυήσεις για να εκταμιευθούν, και ειδικότερα από την Proton. Η Δικαιοσύνη καλείται τώρα να εντοπίσει αν έχει διαπραχθεί σε βάρος της τράπεζας το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Αυτό θα κριθεί από το αν τελικά τα δάνεια που δόθηκαν ήταν επισφαλή, αν δηλαδή κινδυνεύουν να μην πληρώνονται στο μέλλον, είτε λόγω της θέσης της εταιρείας που δανείζεται είτε λόγω της χρηματιστηριακής της αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρεία του συγκεκριμένου επιχειρηματία, η οποία είχε αποτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ, τώρα με υπολογισμούς εμπειρογνωμόνων και με την αφαίρεση των δανείων από τους ισολογισμούς της εταιρείας, έχει καθαρή αξία μόλις 7 εκατ. ευρώ!

Το δεύτερο αδίκημα _ ορατό πλέον από την εισαγγελική έρευνα _ είναι αυτό της υπεξαίρεσης σε βάρος της εταιρείας που κάθε φορά δανειζόταν. Και αυτό διότι, εκτός από τον υπάλληλο - στέλεχος που έχει λάβει σε προσωπικούς του λογαριασμούς μέρος του δανείου, έχει εντοπιστεί και άλλο στέλεχος στο οποίο επίσης φέρεται να έχει καταλήξει μέρος άλλου δανείου.

Από το γραφείο του εισαγγελέα παρήλασαν την περασμένη εβδομάδα τρεις σημαντικοί μάρτυρες, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ανέλυσαν στον κ. Δραγάτση την ουσία του πορίσματός τους, που αποτέλεσε τη βάση και για την Αρχή κατά του ξεπλύματος να ζητήσει το πάγωμα των λογαριασμών του επιχειρηματία, αλλά και να ερευνηθεί το κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της νομιμοποίησης χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Το έγγραφο της Αρχής εστάλη στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας, την κυρία Ε. Ράικου, η οποία το έστειλε στον εισαγγελέα κ. Δραγάτση αφού ερευνούσε ήδη υπόθεση σχετική με την εταιρεία Alapis του ίδιου επιχειρηματία.

Η αφετηρία των ελεγκτών είναι οι περίεργες κινήσεις των 51 εκατ. ευρώ αλλά, όπως διαφαίνεται τώρα, το αντικείμενο της έρευνας είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά ποσό που ζαλίζει ακόμη και τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο της δικαστικής έρευνας αποτελεί η αγοραπωλησία της εταιρείας Νεοχημική στο Carlyle Group. Ακούγεται απίθανο το πώς ένας μεγάλος αμερικανικός όμιλος εμφανίζεται να χάνει από αυτή την επένδυση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενώ τον Μάιο του 2008 εμφανιζόταν να έχει ξοδέψει τουλάχιστον 749 εκατ. ευρώ για την αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Νεοχημικής, η εταιρεία επέστρεψε στον κ. Λαυρεντιάδη με μεγάλη χασούρα για τους Αμερικανούς. Το τίμημα του 100% των μετοχών είχε οριστεί στα 84 εκατ. ευρώ το 2009, όταν επέστρεψε η εταιρεία στον επιχειρηματία. Και τότε είχαν ληφθεί δάνεια μακροπρόθεσμα.

Ο συνολικός δανεισμός της Νεοχημικής έχει ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα και με στοιχεία που γνωρίζουν οι αρμόδιοι, φαίνεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης σύρθηκε στην επαναγορά της εταιρείας καθώς υπήρχε ειδική ρήτρα στη χρυσή συμφωνία του 2008! Από τον ΣΔΟΕ ερευνάται τώρα αν οι ισολογισμοί ήταν πραγματικοί ή κάποιοι επιτήδειοι τους είχαν «μαγειρέψει». Το ερώτημα για τον εισαγγελέα παραμένει πάντως: Πώς οι Αμερικανοί δεν ερεύνησαν ή δεν απαίτησαν τη σύνταξη business plan για την αγορά ή την πώληση μιας τέτοιας εταιρείας;
Ασφαλώς εκείνο το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών είναι το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα του ξεπλύματος. Το συγκεκριμένο αδίκημα πάντως πρέπει ευθέως να συνδεθεί με παράνομη δραστηριότητα, αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί ως αυτόνομη πράξη. Από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ερευνά επί μήνες την υπόθεση και τώρα ετοιμάζει νέο πόρισμα, ερευνώνται και οι κινήσεις λογαριασμών εντός της τράπεζας του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Ο εισαγγελέας, εξάλλου, θα κληθεί να ερευνήσει και την παλαιότερη έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Δεκέμβριος του 2010) που αποκάλυψε «Το Βήμα» και σύμφωνα με την οποία σε μία πενταετία διακινήθηκαν ποσά που φθάνουν στα 405 εκατ. ευρώ σε πέντε ελληνικές τράπεζες! Η έκθεση συντάχθηκε εφόσον ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν να δέχεται ποσά και από τα «μαύρα» ταμεία της εταιρείας, και ειδικότερα μέσω του πρώην στελέχους Πρόδρομου Μαυρίδη! Θα ερευνηθεί το αν τελικά η διακίνηση των ποσών συνδέεται με δραστηριότητα αυτόνομη του κ. Μαυρίδη ή με τη γερμανική εταιρεία...
Από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους ελεγκτές της, που αποτελούν βασικό βοήθημα της Εισαγγελίας, αναλύεται διακριτικά το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας. Τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη έρευνα θα καταγραφούν σε άκρως απόρρητο πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη έχουν δανειστεί από τράπεζες (όχι μόνο από την Proton) το συνολικό ποσό του 1,2 δισ. ευρώ! Τα δάνεια πληρώνονται πάντως εγκαίρως, τουλάχιστον ως σήμερα.
Στο μεταξύ έρευνα θα υπάρξει και για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν από τον επιχειρηματία οι μετοχές μερίδας των ΜΜΕ (Flash, Σκάι, Πήγασος, «Ελευθεροτυπία» κτλ.) είτε ως συμμετοχή στα συγκεκριμένα μέσα είτε εξαγοράζοντας το 100%. Η όλη υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκη, αφού τα ίχνη λογαριασμών χάνονται από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ και άλλες χώρες σε όλον τον πλανήτη...
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...