Η μπίρα αξιώνει περισσότερο σεβασμό από τους sommelier, καθώς Βρετανική Ακαδημία Μπίρας δημιούργησε πτυχίο... γευσιγνωσίας!
Αν και στα περισσότερα εστιατόρια υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος για κρασιά, με την μπίρα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Για πολλά χρόνια τώρα η μπίρα χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης των αναψυκτικών: ελάχιστη ποικιλία (συνήθως από τον ίδιο παραγωγό) και ως απλή αναφορά στο τέλος του μενού. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, αφού το image της μπίρας σιγά-σιγά «αναβαθμίζεται».
Για πολλά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το κρασί εκφράζει μια εκλεπτυσμένη κουλτούρα, σε αντίθεση με τις «ταπεινές» και συνηθισμένες καταβολές της μπίρας. Μερίδα φανατικών οπαδών της στη Βρετανία προσπαθεί να αλλάξει αυτές τις αντιλήψεις. Ήδη έχει ξεκινήσει αγώνας ώστε οι εκπομπές μαγειρικής του BBC να προτείνουν μπίρες ως συνοδευτικό ποτό στα προτεινόμενα πιάτα, όπως γίνεται και με το κρασί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Στον αγώνα τους βοηθούν και celebrities, όπως ο νικητής του περσινού βρετανικού MasterChef ο οποίος, παράλληλα με το managment μπιραρίας αμερικανικού τύπου που έχει αναλάβει, δημιούργησε μια μπίρα ειδικά για να συνοδεύει φαγητό με παραπομπές στην ιαπωνική κουζίνα.
Όπως διατείνονται οι περισσότεροι ειδήμονες της μπίρας, δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες στη γευσιγνωσία της μπίρας όπως υφίσταται με το κρασί, αλλά συνήθως οι μπίρες με πιο δυνατή γεύση ταιριάζουν στα πιάτα με πιο έντονη γεύση. Αν μπορεί το El Bulli του Ferran Adria να παράγει την δική του μπίρα, γιατί να «ντρέπονται» τα πιο συμβατικά εστιατόρια;
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου